49

Мартин Бунарски от "Поничкагейт" събори заповед на кмета в съда

Собственикът на верига закусвални в Пловдив Мартин Бунарски събори заповед на и.д. кмет на Пловдив Величко Родопски от юли м.г. С нея се разпорежда премахването на преместваем обект за храни и напитки, разположен на Гребния канал върху общинско място. Решението на Административен съд-Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване, а общината е осъдена да заплати на "Бунарски" ЕООД 1300 лева съдебни разноски.

От документите по делото става ясно, че причината за отмяната на заповедта е констативен акт, съпровождащ процедурата, който е съставен обаче не от служители за контрол по строителството в администрацията, както предвижда ЗУТ, а в случая от служители на Пловдивски общински инспекторат, които не са служители за контрол по строителството по смисъла на чл. 223, ал.2 от ЗУТ.

"Във връзка с компетентността на служителите, съставили констативния акт, съдът счита за нужно да се уточни, че разпоредбите на чл. 223, ал. 2 и чл. 57а, ал. 2 от ЗУТ не дават възможност на кмета на общината да определя длъжностните лица, компетентни да съставят констативни актове по чл. 57а, ал. 2 от ЗУТ, доколкото предвид изричната законова разпоредба на чл. 223, ал. 2 от ЗУТ, това са само служителите за контрол по строителството в администрацията на съответната община", става ясно от материалите по делото.  

Името на бизнесмена Бунарски нашумя през август м.г, когато се оказа герой за един ден в родния парламент. Всичко тръгна от парламентарната комисия за ревизия на предишното управление, оглавявана от Мая Манолова, където Бунарски заяви, че бил рекетиран от човек, близък до кмета на Пловдив.  Тогава Здравко Димитров обясни, че не познава бизнесмена Бурнарски, но е разпоредил вътрешна проверка, за да се разбере дали някой в Общината не е злоупотребил с името му. Закани се и да заведе дело за клевета. 

Мартин Бурнарски държи марката Hotway ​- малки червени павилиончета за бързо хранене, които предлагат бургери, пържени картофи, палачинки, понички, сладолед и др. Разположени са на ключови места в Пловдив - на колелото на Централна гара, на Гребната база, пред гимназия „Пейо Яворов“ и в квартал „Изгрев“. Освен това мрежата е развита в София, Русе, Пазарджик, Кърджали и Асеновград.

Малко след като гръмна скандала стана ясно, че Бунарски е продавал понички на Гребната с изтекло разрешително, а освен това се е водел в списъците на длъжниците към бюджета. Просрочените сметки са платени на 19 август, а  на следващия ден се е оплакал в Парламентарната комисия за корупция. 

Бизнесменът имал преди време документ за две колички - каравани  за търговия с понички и закуски,  до алеята до Отрезвителя на  Гребния канал. Разрешителното обаче е било издадено  със срок до края на април, след което не е подновявано, обясниха тогава от Инспектората. Към 30 април задължението за ток към „Жилфонд”, от чийто имот се е захранвал обектът,   е стигнало почти 2000 лева. Отделно са били натрупани сметки за наем на общински терен ​- 50 лева на месец за едната количка. 

 
 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?