71

Марица заприлича на футболно игрище след почистването ВИДЕО СНИМКИ

Речното корито от северната страна на Марица заприлича  на футболно игрище след разчистването на първия участък между Железния мост и моста на бул. „Васил Априлов”. 

Багери, камиони, трактори с мулчери и фадроми са докарани от софийската фирма „БКС – Озелeняване,” а миналата седмица в реката имаше цяла армия работници, видя репортерът на „Марица”. 

„Стриктно спазваме технологията и препоръките на Зелени балкани и Дружеството на защитниците на птиците – да запазваме здрави дървета и да не тревожим пиците, които гнездят в тази зона. Всички дейности са съгласувани с Община Пловдив с цел качествено и в срок да изпълним договора”, обясни Николай Талигаджиев, който от първи ден ръководи бригадата. 

Отрязаните дървета – болни и изсъхнали – се нарязват и се нареждат, след което се извозват до склада на ОП „Градини и паркове” зад хотел SPS, като за всички количества се прави протокол. След срещите, проведени от ресорния зам.-кмет Иван Стоянов с природозащитните организации, еколозите отново направиха оглед на растителността. Здравите дървета, които трябва да се запазват, са маркирани. 

Първият етап приключва до ден – два, след което работниците и техниката ще прочистват джунглата покрай северния бряг към моста на Герджика.

Засега до островчета няма да се влиза. Кормораните отлетяха към Дунав, но има други птици, които гнездят. В самата река гората ще се прочиства след 1 юни.  

Договорът с изпълнителя беше подписан от кмета Костадин Димитров след тригодишната сага и съдебни дела в предишния мандат.  Експерти многократно предупреждаваха, че при обилни дъждове нивото на реката може значително да се повиши и ще се стигне до наводнение, подобно на това през 2005 г. , ако джунглата не се премахне.

Идеята на Костадин Димитров е след прочистването на реката да се изготви проект и покрай бреговете да се оформи пешеходна зона, за да могат хората да се разхождат до водата. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Живеещ до р.Марица

Живеещ до р.Марица

24.04.2024 | 18:48

Ле-ле, за първи път я виждаме така добре почистена. Прекрасна е!

Отговори
3 1
Хе,хеее..Общината ще спести парички.Няма да имаме нужда от друг нов

Хе,хеее..Общината ще спести парички.Няма да имаме нужда от друг нов

24.04.2024 | 17:10

Стадион сега!Юпиии!

Отговори
7 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?