Следвайте ни

„Марица“ търси новия министър на цветята

viber icon

„Да спасим Пловдив от бетона“ - този тревожен призив кънти от всички страни в хубавия ни град. Борбата за всяко парче земя е безмилостна. Пловдив се задъхва, а ние усещаме, че губим от красотата му.  Имаме нужда от въздух, пространство, зеленина и спокойствие, но получаваме стрес, шум, панелни клетки и отрова. Борбата с презастрояването изглежда обречена и нищо чудно един ден да се окаже, че децата ни, вместо на площадката пред блока, ще играят сред джунгла от бетон.

Процесът е необратим и е повече от ясно, че само ако подредим собствената си къща, можем да запазим зеленото в Пловдив. За радост, така мислят много от пловдивчани, които творят истински чудеса в сивите междублокови пространства на домовете си.

Тези човешки дела звучат още по-знаково през 2021 г., когато се навършва век от смъртта на обикнатия от пловдивчани ландшафтен архитект Люсиен Шевалас. „Министърът на цветята“, както още в края на 19. век го наричат съгражданите ни, проектира Цар-Симеоновата и Дондуковата градина, алеята на бул. „Руски“, озеленява Бунарджика и Сахаттепе.  

Ако създадеш градина, значи имаш вяра в утрешния ден, е смятал Шевалас. А най-хубавото е, че философията му живее у неговите съвременници. Представяме ви ги на страниците на вестник „Марица“, на сайта marica.bg и във Фейсбук страницата ни.

Ако и вие имате китна градинка пред блока, пишете ни на [email protected]

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?