1939
Следвайте ни

"Марица" представя с изложба знаковите сгради от миналото и днес

Експозицията от поредицата на "Хермес медия" "Пловдив през годините" може да видите на Римския стадион от 26 октомври 2021 г.

viber icon

Пловдив е най-старият обитаван и до днес европейски град, ето защо неговата архитектурна история е толкова богата и разнообразна. Всеки ден пловдивчани преминават покрай сградите, които носят почерка на различни епохи и всяка от тях има своята културна и естетическа стойност.

Новата изложба на вестник „Марица“ и „Хермес медия“ ще представи тези от тях, които оформят модерния облик на града. Този път погледът ни е насочен към най-добрите примери от съвременните сгради, които следват новите тенденции в архитектурата. Те са високотехнологични и ефективни като функция и кореспондират добре с богатото културно наследство на Пловдив. Поредната ни инициатива се нарича „Архитектурата на модерния град”.

Архитектът е като диригент на оркестър. Някой от оркестрантите може и да сгреши, но неговата роля като „главен майстор” е да събере всички, дори неточните звуци на различните инструменти и да създаде от тях красива музика. Неслучайно великият Шилер е казал, че „архитектурата е застинала музика”.

Днес обаче архитектурата е и начин на мислене, облечен в пространствени форми. А модерният град вече не е механичен сбор от многофункционални зони за обитаване, труд, отдих и обслужване. Той е сложен, динамичен и полифункционален организъм и неговото планиране изисква внимателен и комплексен подход.

Как се е е случвало това в годините? На този въпрос се опитва да отговори изложбата „Архитектурата на модерния град”.

В центъра на експозицията този път са сградите, които създават новия облик на града. Важно място в нея имат и техните създатели - архитекти, проектанти и строители, призвани да запазят и надградят богатите традиции на пловдивската архитектура и градоустройство. Да строиш красиво, модерно и функционално в град, който носи в себе си духа на различни епохи от античността до днес, без да създаваш противоречива еклектика и усещане за безразборно презастрояване, е голямо предизвикателство. В експозицията „Архитектурата на модерния град” ви представяме най-добрите образци в различните категории сгради, които пазят и надграждат архитектурните традиции и със своя облик правят Пловдив забележителен и неповторим. Ще дадем примери за жилищни, търговски, здравни, спортни и бизнес сгради.

Пловдив има своите изящни и монументални примери на сгради от близкото и по-далечното минало. Днес обаче градът се развива и добавя нови бисери в своята модерна архитектурна история. Пловдивчани ще видят кои са те от 26 октомври до 22 ноември на площада до Римския стадион.

Кампанията е реализирана със съдействието на: 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?