4020

"Марица" на Христова възраст: От вестника на Пловдив до топ 3 на националните медии

Днес любимият вестник на пловдивчани празнува знаков рожден ден - достига Христова възраст. Време за равносметка, но и за поглед напред. 

За 33-те години от възраждането си на 3 юни 1991-ва "Марица" извървя  впечатляващ път, прескачайки от епохата на хартията в дигиталния свят. И се доказа като един от редките примери на успешна симбиоза на хартиено тяло и електронен вариант. От регионално печатно издание медията ни израсна до един от най-четените национални информационни сайтове. Електронното издание marica.bg трайно присъства в топ 3 с близо два милиона уникални посетители от цялата страна, въпреки огромната конкуренция. В същото време хартиеният ежедневник набляга на анализи и коментари, запазвайки черно на бяло хрониката на цялата голгота на бурните години след демокрацията. 

Класическите медии бяха вкарани в трудна битка в ерата на фалшивите новини и бълващите сензации социални мрежи, особено когато държат на достоверност и обективност. "Марица" влезе в тази надпревара с пълното съзнание, че доверието на читателите е много по-важно от триковете за лесна популярност. Принцип, който отстоява и до днес. 

Предимството на опитния редакционен екип е, че заедно с новините може да каже и какво следва от тях. И да отсее зърното от плявата в информационното море.

Интервюта и коментари дават автентичност на медията, която търси сблъсък на гледни точки по важните теми, вълнуващи обществото. Да бъдем интересни, но също полезни и отговорни, е ежедневната рецепта за успех.  

Днешната годишнина е повод да изкажем признателност на ентусиастите, които направиха 3 юни 1991 г.  знаменателна дата за Пловдив. 

Тогава - след пауза от 106 г., се ражда новата "Марица". Предизвикателството е голямо, защото бащата на първия следосвобожденски вестник Христо Г. Данов е вдигнал летвата много високо.

Има знаково съвпадение - първата "Марица" се ражда през 1878 г. заедно с новата българска държава, наследницата се ражда заедно с новата българска демокрация.    

Двигател на проекта преди 33 г. е Степан Ерамян, кореняк пловдивчанин, преподавател по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Партнират му Стоян Вълев, Спас Василев и Атанас Спасов - журналисти с добра практика и усет за бизнес. 

Името избира Ерамян - Дановата "Марица" го впечатлява като еталон за добрия вестник, който е верен на истината и читателите. 

Журналистическият екип, воден първоначално от Стоян Вълев, а после - от Спас Василев, бързо изгражда печеливша стратегия - не се поддава на жълтото, а залага на Дановите принципи, на по-умерен, аналитичен, по-интелигентен тон. 

„Марица” се налага като явление сред регионалните всекидневници. Задминава всички подобни в страната,  доближавайки се до най-тиражните национални издания. В определени моменти вестникът е в петорката на България. 

Тиражът в златните години достига впечатляващите 52 000. Години наред „Марица” всеки ден е в президентството, в Министерския съвет, в парламента.

Сред изявените автори на вестника през годините са най-добрите пловдивски журналисти - Георги Петров, Владимир Балчев, Пенка Калинкова, Михаил Ванчев, писателите Илия Зайков, Иван Дионисиев, Здравко Попов, Стефан Бонев. За публицистичната си поредица "Под игото" писателят драматург Александър Секулов, дългогодишен журналист в "Марица", получава Награда "Пловдив". Днес екипът може да се похвали с още отлични автори. Само за последните 2 години приза "Златно перо" на Съюза на българските журналисти заслужиха Мария Петрова и Даниела Арнаудова, а Елица Кандева беше номинирана за наградите за чиста журналистика от последния конкурс Web Report. Много отличия зад гърба си имат легендите Валентина Йеремиева и Хенриета Георгиева, които са в екипа почти от създаването на вестника. Красимир Димовски пък показа, че се справя като редактор и писател, печелейки  куп престижни отличия за последните си книги "Момичето, което предсказваше миналото“ и „Ловецът на русалки".   

За 33 години най-успешната извънстолична медия смени половин дузина главни редактори 

Първият е Стоян Вълев - университетски преподавател, управител на медии, автор на книги. По-късно го наследява Спас Василев, който е и съдружник в издателската къща. Той отстъпва мястото на Антон Баев - един от най-продуктивните пловдивски писатели, в момента главен редактор на сайтове. На кормилото на "Марица" бе и водещият спортен журналист с остро перо Любомир Минчев. Най-дълго - близо 10 години, начело на медията беше майсторът на политическите анализи Руси Чернев, който предаде щафетата на Васко Вълчев. Marica.bg се наложи сред най-четените сайтове в национален мащаб, когато се ръководеше от Илияна Караланова, за да постигне още по-високо ниво при сегашния си отговорен редактор Нина Руменова-Димовска. 

За последната година и половина медията разви успешно "Марица Подкаст" под ръководството на Кирил Донев, което докара в студиото ни много интересни личности. Заслуга "Марица" да бъде в крак с всички иновации в медийния бизнес през последните над 10 години, има управителят Янко Янев. 

Издателска къща "Марица" създаде своя рекламно-консултантска агенция "Хермес медиа", където Русана Пашова разчита на отбор от отлични специалисти.  "Марица" се погрижи да си отгледа и достойна конкуренция, създавайки кадри, които днес са главни редактори и водещи имена в най-успешните пловдивски издания. Парашкева Иванова, Ивайло Дернев, Спас Кузов, Надя Петрова са само част от тях.  

33 години след новото си раждане "Марица" сбъдна идеята на Христо Г. Данов - Пловдив да има медия, чийто глас се чува в цяла България. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?