4020

"Марица" на 33: От Хайтов до Господинов гостуваха на страниците ни

Много известни творци са публикували през тези 33  години на страниците на „Марица“. С интервюта, засягащи различни културни аспекти, в които често за пръв път са намирали място основополагащи идеи и анализи, са участвали  писатели като Николай Хайтов, Антон Дончев, Любомир Левчев, Стефан Цанев, художници като Светлин Русев и Димитър Казаков - Нерон, актьори от висотата на незабравимия Стефан Данаилов, известни певци от всички жанрове, композитори.

В публицистични статии или интервюта във вестника мнение за значими книги и проблемни теми в издателската дейност са изразявали известните издатели Стойо Вартоломеев и Жана Апостолова. 

В уникалното за българския печат приложение „Литературна събота“ са публикувани творби от известни наши писатели, като Георги Господинов, Милен Русков и Деян Енев. Творбите им са били илюстрирани с репродукции на картини на съвременни художници, сред които Атанас Хранов и Румен Жеков. С острия си критичен поглед за съвременната литература са участвали със свои статии литературните критици и университетски преподаватели Владимир Янев и Светлозар Игов. Стихотворенията на едни от най-известните съвременни поети са радвали читателите на вестника с естетски вкус.

Специално място трябва да се отдели на Александър Секулов, който всекидневно пишеше авторската си рубрика „Под игото“ в продължение на 14 години. Секулов поддържа рубриката и във времето, когато вече не работеше във вестника. Със своя характерен метафоричен стил той анализираше и коментираше в петнайсетина реда събитията от деня по неподражаем начин и оригинален ракурс.

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?