71

Марица като джунгла, отварят оферти за обследване срещу 264 000 лева СНИМКИ

Kомисия в община Пловдив ще отвори тази седмица офертите на участниците, които кандидатстват за и обследване на Марица в границите на града. Обществената поръчка на стойност 264 000 лева с ДДС е обявена в края на юни, а документите трябва да се разглеждат на 26 юли.

Реката все повече наподобява джунгла, защото от 2008 г. не е почиствана основно.  Преди няколко месеца бригада на „Градини и паркове“ окоси тревата и оряза ниската растителност, но няма възможност да се справи с големите дървета, превзели реката ,особено до Адата и Железния мост, където почти не се вижда.

„Проектът ще позволи на базата на проучването да разполагаме с  точна картина на състоянието на Марица и да имаме информация какви действия трябва да предприемем. Едновременно действаме за осигуряване на 9 млн. лева от държавната Комисия за предотвратяване на бедствия и аварии в три направления – за растителност, която ще се премахва съобразно с екологичните изисквания за местодомуване на птици, корекция на наносни отлагания съгласно с указанията на Басейнова дирекция  и всички други компетентни институции, както и за рехабилитация на подпорните стени“, обясни зам.-кметът по екология Анести Тимчев.

Проектантите ще посочат и точната количествено – стойностна сметка за почистването на Марица. Според зам.-кмета има интерес към обществената поръчка.

Подпорните стени се нуждаят от подсилване, особено в западния край. Състоянието на крайбрежните алеи също е лошо с изключение на южния бряг между Адата и Панаирния мост, където беше създадена зона за отдих с европейски пари по ОП „Региони в растеж“.

Извън тази зона гледката е отчайваща - парапетите на подпорните стени масово са ръждясали, смачкани или изрязани. Стълбищата са занемарени и неподдържани, с изронен бетон.  Пешеходната пътека от северната страна покрай панаира е затревена, пейките са стари и олющени, няма голямо разнообразие на атракции, които да привлекат хората край реката.

За социализация на Марица се говори във всеки кметски мандат. През тези години са правени опити за проекти, но без резултат.  Безброй идеи бяха лансирани в публичното пространство, включително за велоалея в коритото на реката и места за отдих.  Обсъждаха и варианта за вкарване на Марица в едно русло.

През миналата година кметът Здравко Димитров  се опита да подпише договор за 6 млн. лева за почистването на коритото, но обществената поръчка беше отменена.

Липсата на проливни дъждове, които бяха залели крайбрежната зона на Пловдив през 2005 г., е единственото, което спасява града от голямо наводнение.

Снимки от Наташа Манева

 

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Коня Вихар

Коня Вихар

23.07.2022 | 13:00

Безплатна идея!Купувате 5бр.бензинови резачки по 500лв= 2500лв!Вкарвате 10души от махалата и им ,казвате ,че колкото дърва си наберат техни са!Така за един месец ще я почистят Марица ,че дънер няма да остане и трева няма да поникне!А те стотици хиляфи за птоекти и после десетки хиляди за почистване и пак се готвят да откраднат милиони!Подле да не кажете ,че не са ви казали как да решите проблема!

Отговори
8 0
Марица

Марица

23.07.2022 | 12:20

Цялата работа е като всичко друго, трябва да се докара до там че да струва много пари, 240 хиляди само за обследване, ами на някоя малка фирма с четири пет човека и малко техника се дават по стотина хиляди на година и та се грижат всеки ден за коритото на реката сега така ли ще е, да ама няма милиони е това е, коритото изисква ежедневни грижи по този начин със такива почиствания от време на време все ще е така, защо за градините и парковете се полагат ежедневно грижи ами с Марица не е ли същото, защо Общината се прави на ала бала, видиш ли загрижили се ама кога, когато стане за милиони, сигурно е че някоя фирма от Чирпан или Добрич образно казано ще почисти коритото за в пъти по малко пари, ама не са наши хора ей това е.

Отговори
7 1
Срамота

Срамота

23.07.2022 | 11:45

Като некаква жунгла е Марица!Ми вместо да дават още пари за зоопарка да пуснат в Марица,някоя друга маймуна,патагонска мара,малко диви прасета ,конете от Столипиново и ето ти естествен зоопарк!Абе на маймуни ни направиха!Окрадоха парите и сега ще зарежат всичко и ще си харчат парите на воля и хич не им пука!

Отговори
11 0
Запознат

Запознат

23.07.2022 | 10:57

Голямата придошла вода през 2005, която качи нивото на Марица почти до парапета се дължи единствено и само на некадърността на стопанистващите язовир Тополница. Те изпуснаха залпово огромно количество вода след 2 дни нонстоп дъжд. Въпреки че са били предупредени няколко дни преди това да намалят нивото в язовира, който е бил доста пълен. От 2005 насам е имало и други дни с огромни количества дъжд, но никой в Пловдив не разбра за проблем. Системите от язовири (най-вече в Родопите) не би допуснала Пловдив да се наводни заради обраслото корито.

Отговори
5 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?