71

„Марица“ и пловдивчани: Почистихме заедно, но разделно

Неуморни репортери и съвестни пловдивчани почистихме в съботния ден поречието на Марица – заедно и в същото време разделно. Бутилките и кенчетата ще бъдат предадени за рециклиране.

Акцията събра още в 10.30 часа репортери, редактори, служители от рекламния отдел и администрацията, страньори и фотографи. И бързо  увлече случайни минувачи, но и пловдивчани, които са решили да се присъединят, след като научили за събитието от медията и Фейсбук.

Антоанета Налджиева дойде с дъщеря си Деница, която е третокласничка в ОУ „Райна Княгиня“. От квартала сме и искаме да участваме в поддържането му, каза майката. Разбрала за акцията от друго семейство от класа, с щерка й очакваха и него, за да си направят тим.

Сядат младежи по парапетите и хвърлят долу чаши от кафе и кенчета, а контейнерите са на две крачки, разказа Веселин Котев, събирайки отпадъци от зелените площи в района на хипермаркет в кв. „Захарна фабрика“. Може би е добре да се поставят кошчета, подсказа той. Смята също, че трябва да се затворят подходите, по които сега автомобили слизат в коритото на река Марица. 


Активисти от гражданската инициатива „Спаси Пловдив“ подкрепиха акцията на „Марица“.

Бившият директор на Математическата гимназия Ивайло Старибратов дойде да пазарува, но облече тениска, надяна ръкавици, грабна чувал и тръгна на уборка.

Всички сили вложи и групата на малчуганите. Вълнуващо е да си дете на майка, която работи в медия, сподели 10-годишният Димитър Даков. Ето как покрай нея и той става известен. Веднъж даже бил на плакат. А днес просто ще направим едно добро дело, каза  ученикът от 3. Б клас в СУ „Паисий Хилендарски“. Пробвал е вече да направи и репортаж от своето училище.

Голямото пролетно почистване  на „Хермес медиа“ и ИК „Марица“ е част от инициативите в екокампанията „За по-чиста околна среда". Любимата кампания на вестника, подчерта Лина Мирчева от администрацията. Провежда се за втора година. Този път избрахме Марица, защото е символ на града и на вестника, добави екорепортерът Гергана Василева. Искаме да привлечем обществеността и да дадем пример с нашите действия, обобщи Русана Пашова, която ръководи рекламния отдел.

Целта е да се обединят усилията на институциите и гражданите, за да направим заедно Пловдив по-чисто място  за живеене, водени от мотото „Бъди част от решението, а не от проблема!“.

Към този час вече са събрани десетки чували с отпадъци, а акцията продължава. Имаше и неочаквани находки – автомобилна гума, метла, чиния и долно бельо, диск с музика от 2015 г.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Наивни клоуни и мимолетни хигиенисти

Наивни клоуни и мимолетни хигиенисти

27.05.2023 | 15:53

А Митето - шефа на Чистота хвърляше въдицата срещу тях.

Отговори
1 3
шорошлякът

шорошлякът

27.05.2023 | 14:06

Едно време да ги накараш за Ленински съботник ... а сега големи чистници!!

Отговори
1 4
Иван Петков

Иван Петков

27.05.2023 | 13:57

Браво и на Спаси Пловдив.

Отговори
10 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.05.2023 | 12:44

Б раво и Похвално

Отговори
3 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?