965

"Марица“ даде тон за по-зелен Пловдив с кампания и фотоизложба

Екологията и опазването на околната среда трябва да са грижа на всички, за да живеем в по-чист и уютен Пловдив. Около тази кауза се обединиха всички участници в официалното откриване на фотоизложбата “Мисия Зелено бъдеще” на вестник “Марица” и рекламната агенция “Хермес медиа”.

Природата ни намигна с отлично слънчево време след нощната буря, а весела група малчугани зареди с ентусиазъм всички. Подредените 20 пана пък събраха примери как мисията за по-чисто и зелено бъдеще  е възможна. За трета поредна година медията ни бие камбаната с екокампания, която има за цел да алармира за проблемите, свързани с екологията и замърсяването на околната среда.

Наред с това даваме и показваме работещите решения, както и създаваме мост между всички участници в този процес, за да гарантираме, че постигнатите резултати ще бъдат устойчиви.

От едната страна са институциите на местно и централно ниво, които са натоварени с нелеката задача да създават и прилагат нормативната база в сферата на екологията и опазването на околната среда. От другата страна - бизнесът и предприемачите, които често задават тона за значимите иновации и създават добрите практики в тази сфера. От третата страна пък стоят обществото и гражданите - тяхната роля е не по-малко важна, тъй като само с общи усилия, които всеки от нас може да направи в ежедневието си,

може да се случи истинската промяна.

Изложбата, която ще остане на входа на Цар-Симеоновата градина до 30 юни, бе открита официално от ресорния зам.-кмет Иван Стоянов, като на събитието присъстваха редица други представители на местната власт, бизнеса и културни институции от Пловдив и региона.

Фотоизложбата предизвика интереса на минувачите, които се спираха да разгледат паната още от сутрешните часове. Акцентът на екокампанията тази година е върху добрите практики и примери и усилията, които бизнесът и институциите правят, за да гарантират по-зеленото бъдеще. Голяма част от фирмите вече са доказали, че са социално отговорни и темата за екологията е заложена в корпоративната политика. Само с общи усилия можем да намалим щетите от човешката дейност върху природата и да подобрим значително качеството си на живот.

Неслучайно и тазгодишната кампания носи в себе си думата „мисия“ - тя е една от многото стъпки, които трябва

всички ние като общество да извървим,

за да създадем условията за едно зелено бъдеще. То пък ще бъде най-големият подарък, който може да направим както на нас самите, така и на идните поколения. Подобни инициативи няма как да се случат без огромната подкрепа на институциите. Точно затова и ролята на Община Пловдив не само в организирането на подобна изложба, но и в цялостното налагане на визията за по-зелен и чист град е толкова важна.

Тазгодишната кампания пък се оказа и най-мащабната до момента. Първата стъпка беше реновирането на парк „Надежда“ в район “Северен”, последвано от превърналото се в ежегодно почистване на брега на река Марица, в района около Захарна фабрика. Освен това стартирахме и една важна за нас кауза - „Нов живот за прочетената книга“, чрез която събрахме стотици книги, които ще дарим на читалището и библиотеката в село Момчиловци.

Неделима част от нашите инициативи е и специализираното издание „Марица Еко“, което вече е при читателите на нашия вестник, а съвсем скоро ще бъде достъпно и онлайн. На 1 юни пък заедно с нашите партньори организираме детска екоработилница, в която, докато се забавляват,

децата ще могат да научат повече за екологията,

като използват изцяло рециклирани материали. Успехът на тазгодишното издание категорично показа, че от подобни инициативи има смисъл, и екипът на “Марица” обеща на гостите, че кампанията ще се завърне и през следващата година, при това - още по-мащабна.

Второкласници декламираха пред паната

Учениците от 2.А клас на СУ “Никола Вапцаров” изненадаха организаторите и гостите на кампанията, като ги поздравиха с куплет от песен в духа на изложбата. “Природата пазете, благата º пестете, живота на Земята съхранете!”, издекламираха в един глас момичетата и момчетата.

Те бяха тръгнали вчера към библиотека “Иван Вазов” с преподавателката си Светла Семковска по повод на наближаващия 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Цветните пана от изложбата на вестник “Марица” и “Хермес медиа” обаче ги отклониха от пътя и те с интерес ги разгледаха. Пред едно от тях свариха зам.-кмета по екологията Иван Стоянов и заедно преговориха какво се изхвърля в жълтите и зелените контейнери за смет.

“Трябва да ни дойдете на гости в Общината, за да ви разкажем още интересни неща”, отправи покана Иван Стоянов към малчуганите.

Изложбата и цялата кампания “Мисия Зелено Бъдеще” нямаше да бъде възможна без подкрепата на: Община Пловдив, “Булекопак” АД , “АББ България”, “Kaufland България”, Coca‑Cola HBC Bulgaria, “Монди Стамболийски”, “Шнайдер Електрик България”, Спа хотел “Персенк”, “Девин” АД, “EVN България”, “Philip Morris България”, “Дънди Прешъс Металс”, ВиК - Пловдив, Банка ДСК, “Каменица”, “Латекоер България” и “Керхер”.

 

Иван Стоянов, зам.-кмет на Пловдив по екология:

Всички имаме мисия за по-добро бъдеще на децата ни

Позволете ми да ви поздравя от името на кмета на града г-н Костадин Димитров. Много съм щастлив, че можем за трета поредна година да направим тази изложба и да отговорим на изискванията на гражданите на Пловдив. Поздравление за мотото на кампанията “Мисия Зелено бъдеще”, защото всички, които сме свързани с екологията и опазването на околната среда, имаме мисия да направим бъдещето на децата на Пловдив и децата на България по-зелено, по-екологично, по-здраво и повече инициативност от тяхна страна, както и от наша, за да постигнем тези промени, които искаме да настъпят.

Тази изложба е подкрепена от Община Пловдив. Ние ще бъдем винаги партньор и приятели на всяка такава инициатива, защото това е нашата дейност - да отговорим на изискванията на гражданите на града.

Благодаря още веднъж!

Надявам се всяко пано, всяка снимка,  всяка рисунка да мотивира всеки един от нас и най-вече в младото поколение инициативност за по-добро бъдеще, за да отговорим на промените в климатичните изменения на планетата и да се обединим да живеем в един по-красив град.

Благодаря Ви! На добър час!

Вяра Порязова, отговорен редактор на „Марица“:

Големите промени идват с малки стъпки

Когато преди десетина година заговорихме за кръгова икономика, енергийна ефективност, енергоспестяващи технологии, рециклиране, пестене на ресурси - всичко звучеше далечно и непонятно. Уви, светът се движи на много висока скорост и времето за действие дойде много бързо.

Законодателите изковаха закони и правила, според които, надяваме се, ни чака зелено бъдеще и по-чиста околна среда. Корпоративният свят, част от който сте и вие, много бързо и гъвкаво се приспособи и даде добрия пример. И за да не остане този пример само в бизнес визитката на всяка компания, беше ред да действаме и ние като медия. Да правим това, от което най-много разбираме - да информираме, анализираме, показваме, разказваме и може би най-важното - да вдъхновяваме.

Само в последната седмица имахме няколко инициативи - освежихме парк в район “Северен” и почистихме част от брега на река “Марица”. Видимата цел беше мястото, на което живеем, да стане по-красиво, по-чисто, по-уютно. Втората цел беше далеч по-голяма - да заразим с ентусиазма си и други хора. Защото, знаете, големите промени обикновено идват с малки стъпки. Щастливи сме, че в нашите кампании се включиха много ентусиасти, младежи и деца. Това е много обещаващо.

Инж. Антон Гълъбов, управител на ВиК-Пловдив:

Ако не пазим околната среда, следващите поколения няма да ни го простят

Основната дейност на ВиК-Пловдив е водоснабдяване и канализация. Само по себе си това предпоставя дейността да бъде абсолютно екологично съобразена с всички нормативи, които има заложени както в нашето, така и в европейското законодателство, тъй като водата е най-основният природен ресурс, който се употребява. Така че ние, добивайки и доставяйки я до нашите абонати, след това отвеждайки и пречиствайки, ние всъщност сме едни от най-активните участници в екологичните процеси. Основното нещо, което трябва да кажем по този повод, е пречистването на отпадните питейни води, тъй като те за мащабите на града и региона около него никак не са малко. И това е един доста тежък и трудоемък процес, изходът на който е чистата вода в отвеждането º във водоемите, в случая река Марица.

Освен пречиствателна станция на Пловдив ние експлоатираме още 8 пречиствателни станции на територията на Пловдивска област. Всички те са нови, съвременни, съобразени с всички нормативи. И ние сме щастливи, че сме едни от активните участници в този процес по опазване на околната среда, което всъщност е нещо, което, ако не го направим сега, следващите поколения сигурно няма да ни го простят.

Гергина Дерилова, мениджър „Корпоративни въпроси“ в „Каменица“ АД:

Зеленото бъдеще е наша корпоративна мисия

“Мисия Зелено бъдеще” е един страхотен слоган и според мен всички компании и бизнеси, които имат мотивацията да бъдат тук и да бъдат сериозен и устойчив работодател, припознават тази мисия.

За “Каменица” АД зеленото бъдеще също е наша корпоративна мисия. Това, с което сме тук, е паното, което представя нашия соларен парк, който беше открит през есента на 2023 година и всъщност е нашата най-голяма инвестиция в зелено бъдеще не само за нашия бизнес, но и за обществото, в което оперираме.

Това е един мащабен проект, с който се гордеем, и благодарение на това съоръжение ние успяваме да сме производство с нулев отпечатък. Благодарение на соларните панели нашата пивоварна произвежда 30% от необходимата енергия за производството на нашите продукти. А останалите 2/3 още от 2021 година закупуваме от възобновяеми енергийни източници, така че може да се похвалим, че енергията, която ползваме, е изцяло зелена.

За нас е важно да говорим за това, но и да обменяме опит с други компании, които си поставят за цел да са устойчиви, защото това е бъдещето.

Сашка Манджукова, мениджър „Устойчиво развитие“ в „Монди Стамболийски“:

Важно е да обменяме добри практики и да действаме

Радваме се, че отново сме заедно с вас. Кампании като тази фокусират вниманието ни върху изключително важната тема за бъдещето на планетата ни. А то е изцяло в нашите ръце и зависи от изборите, които ще направим сега. Важно е да говорим, да обменяме добри практики и да предприемаме действия.

Основната цел, около която “Монди” обединява повече от 20 хиляди служители по целия свят, е създаването на иновативни и устойчиви решения за хартия и опаковки, които имат изключително важна роля в поддържането на материалите в обръщение и намаляването на отпадъците.

Насочвани от плана ни за действия “MAP 2030” следим влиянието на нашите продукти върху околната среда на всеки един етап. От добиването на основните материали и суровини до тяхното ефективно използване, през дизайна и безопасността.

Основната ни суровина - дървесината, е отговорно добивана. Правим оценка за устойчиво използване на водата и биоразнообразието.  100% от нашите продукти могат да се използват многократно, те са рециклируеми или пък са компостируеми.

Вярваме, че с ангажирани и вдъхновени служители, с решения, основани на кръговата икономика, и с фокус върху климатичните промени сме в правилната посока, за да допринесем за по-добрия свят, към който всички се стремим.

Слави Събев, управител на „Керхер Център Пловдив“:

Почистихме Паметника на Съединението с биоразградими продукти

През септември 2020 г. екипът на “Керхер” почисти Паметника на Съединението, който е символ на нашия град. За тази цел ние участвахме като консултанти, като изпълнител на самия проект, тъй като беше от изключителна важност да се избере правилен и щадящ метод за почистването на самия монумент. По този начин “Керхер” включи в списъка си от обекти със световно историческо наследство и този паметник. За екипа ни е от изключителна важност да подкрепя местните общности за техните инициативи за почистване на подобни обекти. По този начин ние правим градът ни да изглежда по-чист и по-приветлив както за гражданите на Пловдив, така и за гостите на самия град.

В нашия център клиентите ни могат да получат информация относно най-правилната методология за почистване на всякакъв вид замърсявания. Също така разполагаме със сервиз за гаранционни и извънгаранционни уреди на “Керхер”.

Методите, които ние използваме, са екологични. За почистването на самия паметник използвахме биоразградими продукти, които не увреждат по никакъв начин околната среда, както и почистване с пара. Това бяха вариантите за този вид обект, с които да има едно щадящо почистване, без да допускаме увреждане по самия паметник. Освен паметника почистихме и площада около самия монумент от различни видове замърсявания, като дъвки, наслоявания от автомобилни газове, мъхове и лишеи.

Автори: Станимир Кронев и Гергана Василева

Снимки: Валентина Биларева

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?