2374

Маргарита Попиванова: Студеното рециклиране е възможност не само да строим качествено, но и да спазваме еконормите

- Г-жо Попиванова, защо компанията "Европейски пътища" реши да подкрепи кампанията "Да живеем в по-чист град"?

- "Европейски пътища" е трайно ангажирана с развитието и просперитета на Пловдив и региона. Ние строим инфраструктора и я поддържаме и винаги сме го правили с мисъл за хората, за пловдивчани, за бъдещите поколения. Качественото изграждане на инфраструкторните проекти в никакъв случай не трябва да бъде за сметка на качеството на живот на хората.

И в този ред на мисли кампанията "Да живеем в по-чист град" за "Европейски пътища" като бизнес компания е не само призив, а той е и начин на мислене, и стандарт, който ние се опитваме да прилагаме. Искам да благодаря на вестник "Марица" и "Хермес медия", разбира се, за тази прекрасна инициатива, с която всъщност обществеността може да научи какво прави бизнесът в Пловдив, за да може да поддържа една по-добра и чиста околна среда, както и да опазва природата. 

- В изложбата представяте метода студено рециклиране, който осигурява качествен ремонт и е щадящ за екологията. Как и къде се използва той?

- Точно така, методът за студено рециклиране се използва от "Европейски пътища" повече от 8 г. и мога да ви кажа, че в област Пловдив специално наблягаме на използването му. Има много важни инфраструктурни проекти в областта, които са направени по този метод. И това са съвсем наскоро отвореното и предстоящата отсечка, която трябва да се отвори от Околовръстен път, който е толкова важен. Също така пътищата Асеновград-Кърджали,  Асеновград-Първомай, много важна е и рехабилитацията на АМ "Тракия", която беше извършена миналата година, тя също е направена по този метод.

А иначе по същество самият метод представлява следното нещо - нарушената асфалтова настилка се претрошава и се замесва с долния слой, който е носимият слой. По този начин се създава една много по-качествена настилка. Без да имаме изхвърляне на строителни отпадъци, което представлява самият фрезован материал, както и натрупването на инертния материал, който се вади от пътната настилка. Още повече - за Пловдив и региона има доста сериозен проблем, който стои на дневен ред, и това е липсата на качествен инертен материал за създаването на пътни настилки и асфалтовите смеси.

По този начин разрешаваме и част от този проблем, тъй като не е ясно и бъдещето за продължаването на концесията на кариера Белащица. А иначе самата инвестиция в студеното рециклиране е в рециклатори, в грейдери, валяци и целият този набор от машини прави това производство. Всъщност инвестицията, която ние сме направили в тази скъпа техника, не е само за да можем да строим качествено, което всъщност е много важно, но то е и да можем да спазваме екологичните норми. 

Кампанията "За по-чист град" на "Марица" и "Хермес медиа" е кауза за по-добър живот. Такъв, какъвто заслужават децата ни и техните наследници. С фотоизложба на входа на Цар Симеоновата градина в любопитни пана показваме, че каузата не е толкова недостижима. Трябват добри намерения, мисъл за бъдещето и малко усилие. Голяма част от бизнеса доказа, че е социално отговорен и темата за екологията е заложена в корпоративната политика. В поредица от публикации мениджъри на изявени пловдивски компании ще разкажат за стъпките, които предприемат в името на голямата цел  - по-чист град.   

Фотоизложбата "Да живеем в по-чист град" може да бъде разгледана до 30 септември. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?