Следвайте ни

Мая Манолова заплете случая с терена на Калпакчиеви

Писмо от омбудсмана Мая Манолова хвърля нова светлина към спора около извеждането на 27 семейства от имота на фамилия Калпакчиеви на бул. „Кукленско шосе” №28. Според правните експерти там има сгради, които са държавна собственост. Правистите на омбудсмана смятат, че за сградите, обитавани от работниците, „се изключва частна собственост на реституционно основание”. Те са строени от държавата и са останали нейна собственост.

Кабинетът на Манолова не оспорва правото на собственост върху терена на наследниците на Павел Калпакчиев. В писмото на омбудсмана обаче се твърди, че пролетарските къщи не могат да бъдат бутани, защото още са държавни. Така къщите остават извън обхвата на реституцията.

И се получава нов парадокс - получаваш наследствена земя, която е била реституирана и не можеш да я ползваш, защото върху нея има държавни къщи. Писмото от омбудсмана е изпратено до Иван Желязков, който от 61 години живее в къща на спорния терен. Манолова препоръчва министърът на регионалното развитие, областният управител и кметът на Пловдив да направят комплексна проверка на случая.

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?