Следвайте ни

Мая Манолова се хвана да спасява парк в Пловдив, отрече съюз със Слави Трифонов

viber icon

Бившият омбудсман и настоящ председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова направи маратон от срещи в Пловдив, където обясни как се кани да атакува властта на следващите избори.

"Това управление не е полезно за хората. То мисли за себе си, а парите на хората потъват. Дошло е време гражданите да вземат нещата в свои ръце и да станат първа политическа сила. Правителството предлага кредити и милостиня, а с нашия план предлагаме заплати и работа. Обикаляме държавата, представяме 19 мерки за 19 месеца, коригираме ги и ги обсъждаме с гражданите", заяви Манолова. 

Тя отдели най-много време на членовете на  инициативния комитет за спасяването на градинката зад хотел "Санкт Петербург". Събралите се бяха водени от живата история на парка - 88-годишният дядо Коста, който се закани да лее кръв за зелената площ.

"Този парк е наша кауза. Опасността за него не е отминала и наскоро станаха ясни намеренията на собственика на терена. Въпреки желанието на хората", каза Манолова.

Тя предупреди, че гражданите буквално не трябва да спят, защото в момента, в който се разсеят или отидат в отпуска през летните месеци веднага започва унищожаването на детски площадки и тревни площи.

"Поемам като ангажимент да помагаме с експертиза и поставяне на въпроси пред институциите. Дано кметът поеме инициатива да го окоси, след като собственикът не иска да извърши елементарни дейности по обгрижването на парка", каза Манолова, макар от общината вече да бяха обявили, че ще окосят тревата.

Председателят на инициативния комитет Асен Костов определи вдигането на три 20-етажни блока на спорния терен като създаване на "Изгрев № 2". "Собственикът на терена дори не крие какво смята да направи от парка. Вижте тези ужасни 20-етажни блокове. Делото не е приключило, а той започна да прави проекти вече", каза на протестиращите Костов. И се закани, ако се наложи да доведе спора до Висшия административен съд.

По-рано през деня тя беше на борсата за плодове и зеленчуци в село Първенец до Пловдив, където обсъди семейните стопанства и подкрепата на държавата за родните производители.

На въпрос за коалиция със Слави Трифонов председателят на „Изправи се.БГ“ заяви, че не е уместно в момент на криза да се обсъжда коалиционна политика. 

Партийното строителство в момента не е на дневен ред. Обикаляме страната, за да представим нашия план за работните места, добави тя. 

Зад мен не стоят бизнес кръгова, а интереса на обикновените хора. Именно заради това премиерът Борисов и управляващите се страхуват от „Изправи се.БГ“, категорична бе Манолова на въпрос откъде идва подкрепата за нея

Основен акцент в икономическата програма е отделянето на 2,5 милиарда за създаването на 200 хиляди работни места за една година. Това ще е през следващата 2021.

Тъй като сега има свободен ресурс от програмата 60 на 40 по данни на самата социална министърка ще бъде оползотворена едва една трета. Останалите 700 милиона да бъдат използвани за създаването на заетост на 120 хиляди души до края на годината.

Ще се стимулират малки, средни и микрофирми за работни места. При тях в рамките на 12 месеца ще се осигряват като заплати и осигуровки. Ангажиментът на фирмите трябва да е тези хора да останат на работа още 6 или 12 месеца на работа. 

Другата мярка е „България и моето вкъщи“, която засяга сезонните работници. Тя е разчетена за 50 хиляди души и ще струва 200 милиона лева. И тук става въпрос за подкрепяне на заетост.

Мярката е насочена към сектори, които търсят сезонни работници. Това е земеделие, туризъм, услуги. Целта е даржавата да поема минималната заплата от 610 лева и осигуровките за тях, а работодателите да доплащат нещо отгоре. 

Специален акцент сред 19-е мерки е посветен на националната програма „Семейно стопанство“.

Тя залага на местни производства – земеделието и създаването на семейни стопанства, включително чрез предоставянето на земя от държавата.

Големият проблем за земеделските производители е липсата на сигрност при изкпването на земеделската продкция. Ако има такова държавно предприятие, което да им купува продукцията, ще има и сигурност.

Тази държавна структра ще може да преговаря с търговските вериги и консервните предприятия, смята Манолова. 

Пакетът от социални мерки минава през безплатните детски градини за 300 милиона. Настоява се възрастните хора, чиито пенсии не са преизчислявани от 2008 година да бъдат актализирани. Тази мярка ще струва 800 милиона лева годишно. 

За бизнеса искаме да се преразгледат патентите и електронизацията на всички дейности на обслужването на бизнеса без гишета. ДДС да се връща в срок, а не 2-3 месеца по-късно, призовава "Изправи се БГ". 

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

намръщенЪ

намръщенЪ

29.05.2020 | 15:41

Да си оправи Кюстендил и тогава да се ежи тук

Отговори
0 0
Отврат

Отврат

28.05.2020 | 17:02

Къде е Здравка. Мадам лъжа е същата психо изтрещяла за пари и власт като кюстендилската слива. Тези жени са психично болни. Пловдив трябва да се отърве от компаньонката на Ванко 1.

Отговори
12 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?