Следвайте ни

Малката базилика събира поети за Орфеевия фестивал

viber icon

Броени дни остават до откриването на 4-ия Международен фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2021, проект на фондация Пловдив ЛИК и част от Културния календар на Община Пловдив. Церемонията ще се проведе на 13 май от 18 часа в Малката базилика, където гостите ще бъдат представени и ще четат творбите си на роден език и с превод на български.

От 19 часа пък е промоцията на специалното издание за фестивала – поетическия сборник на израелската поетеса Хава Пинхас-Коен „Орфееви песни и други стихотворения“, издание на фондация „Пловдив ЛИК“.

Тази година мултиезичният сайт на фестивала предлага освен текстовете на участниците на роден език и в превод на български и английски, и по видео с четене на творбите от самите тях – www.orpheus-plovdiv.eu. Готови са и двете традиционни книги на фестивала – мултиезичната „Поезия“ и двуезичната „Есета“. Темата на есеистичния сборник е „Фигурата на Орфей – между мита и мига“. Книжните издания ще се раздават безплатно по време на двете официални церемонии – на 13 и на 14 май.

На 14 май от 10 часа в Малката базилика ще се проведе писателски форум с участието на поети от фестивала, ученици от хуманитарните гимназии и студенти филолози.

От 18 часа на 14 май отново на същото място е церемонията по награждаването на участниците – отново с четения на роден език и в превод на български.

Фестивалът ще се проведе при спазване на мерките за сигурност заради пандемията от коронавирус, но неуспелите да дойдат на живо могат да следят в реално време двете официални церемонии на 13 и на 14 май чрез лайвстрийм във фейсбук.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?