Следвайте ни

Мълчалив бунт по тоги в Пловдив срещу закриването на съдилища СНИМКИ

viber icon

Около 20 адвокати се подредиха на стълбите пред Съдебната палата в Пловдив, за да изразят несъгласието си със закриването на малки районни съдилища, предаде репортер на "Марица".


Мотивите на юристите са, че подобна промяна ще окаже негативно влияние най-вече върху достъпа до правосъдие на хората в засегнатите от реформата райони. Промяната предвижда конкретните съдилища да се превърнат в териториални поделения на най-големия съд в района. 


"Ние сме за реформа, но такава, която е преминала през широк публичен дебат и която не ограничава достъпа до правосъдие на гражданите", подчертаха адвокати по време на мълчаливия протест в тоги. 


На изразяването на недоволството срещу готвените промени присъства лично и адв. Николай Хаджигенов, който е напълно солидарен с изразените притеснения на колегите му. 


Припомняме, пенактуализираната концепция на Съдийската колегия на ВСС предвижда закриване на районни съдилища и промяна в подсъдността по множество граждански и наказателни дела.


На 19 януари тази година Съдийската колегия и на 18 февруари Пленумът на Висшия съдебен съвет взеха решения, с които се приема модел за реорганизация на съдебните структури на районно ниво и Пътна карта с план за действие за реорганизация на съдебните структури на окръжно и апелативно ниво, а именно т.н. „Модел 4”. Този модел предвижда закриване на множество районни съдилища в страната и превръщането им в териториални поделения с изключително стеснена родова компетентност, без да е направен детайлен анализ за социалните, икономически, териториално – географски, демографски и професионални аспекти и последици на такава промяна и без даване на гласност за широкото й обсъждане. 


В Пловдивско промяната ще засегне Районния съд в Първомай.  Протестът на адвокатите бе охраняван от полиция. 

Своите позиции изразиха няколко от протестиращите.


Очаквайте подробности! 


Снимки: Франк Воща 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

FARAON

FARAON

08.06.2021 | 10:56

АБЕ ЗАЩО ВСЯКО ИЗРЕЧЕНИЕ НА БУЛГАРАШКИТЕ СКО ТО ВЕ, ВИ ЗАПОЧВА С - АЗ! МОЕТО! АЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ! МОООООООООООООЕТО! И ЗАВЪРШВА ПАК С ТЯХ?! НА КОЛ, ЩЕ ВИ Н А Б ИЯ!

Отговори
0 0
FARAON

FARAON

08.06.2021 | 10:53

ЛЕНТИЧКИТЕ ЗА ДИАБЕТ СА СКЪПИ И НЕ ЩАСТНИЦИТЕ ГИ ИКОНОМИСВАТ, ЗАЩОТО ИМ СЕ ОТПУСКАТ ПО 1 НА ДЕН. НО ЯДАТ 3-4 ПЪТИ И КАРАТ НА СПОМЕНИ. ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАХТЕ БЕ ГАД НИ ЖИ ВОТНИ, КОГАТО СЕ ПОХАРЧИХА 1 МИЛИОН ЗА СТОЛИЦА НА ГООО В НАТА?

Отговори
0 0
нкб

нкб

07.06.2021 | 20:55

да ги няма щом пускат доказани у ийци на свобода

Отговори
2 0
срам

срам

07.06.2021 | 19:42

15 човека с гостите !!! при около 1200 адвокати .... в колегията -призив към съдиите и прокурорите.... 15 човека само на протеста... е га ти съдебната система.............а тия дето се подмятат са борците за някакви постове ....и сами си правят политика сами си вземат решения и накрая си остават сами на протеста.... така че къде тук е колегията какви действия ...... срам !!!!!!!!!! за два мандата в АК зам.министъра на правосъдието- това направи да постигне пост и да разбие колегията... берете си срама....

Отговори
2 0
Едва едва ....

Едва едва ....

07.06.2021 | 18:49

Горките и езиците да си глътнат пак за нищо не стават ... Като гледам дРузята са само част от ръководството на АК ,контролния съвет и Дисциплинарния съд.. Мъкааа мъка...така е като се самоизбирате....уйдисвайте си на акъла... Свесен адвокат няма да се мота там...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?