Майка ще връща 2600 лв. помощи

Жената, продала апартамент, но не казала на социалните

Млада майка с 3-годишно детенце е измамила социалните служби с 2600 лева и е дръпнала парите като помощи. При проверката обаче станало ясно, че тя е продала апартамент, от който е получила солидна сума. Сделката е сключена през 2004 г., но засечката е станала едва сега, каза шефката на регионалната дирекция „Социално подпомагане" Гергана Тошкова. Издадена е заповед за възстановяване на сумата, а документът е основание за издаване изпълнителен лист.

Търсим си парите чрез съдебни изпълнители, обясни Тошкова. В повечето случаи става дума за 100-200 до 1000 лева, получени неправомерно като помощи на хора, на които не им се полагат. Даваме им едномесечен срок да възстановят парите, ако е по-голяма сума, им правим погасителен план за една година и месечни вноски, обясни процедурата социалната шефка. В повечето случаи обаче по-тежката санкция за нарушителя е, че за две години го лишават от всякакви социални помощи.

Срокът за подаване на молби за отопление изтича на 31 октомври, напомниха вчера от социалните служби. След това няма да се приемат повече декларации. Досега са подадени повече от 24 000 молби. На близо 3000 души са отказани пари за топло, защото не отговарят на изискванията. Най-честото нарушение е, че имат по-голям доход, пътували са в чужбина или са продали имот през последните години. Тази година социално слабите имат право на 276.15 лв. за отоплителния сезон, като първият транш от по 110.46 лв. ще бъде изплатен през декември, а останалите пари от бюджета за 2010 г. през януари. Тези, които са пожелали да се отопляват с въглища, вече са получили ваучери.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?