Следвайте ни

Mъжете в Пловдив със 140 лв. по-голяма пенсия от жените

viber icon

Пловдивчани взимат средно по 377 лв. пенсия, като това е с 14 лв. по-ниско от средната за страната. Това става ясно от онлайн справка в НОИ, която включва и жените, и мъжете.

Силният пол взима средно по 461 лв., а нежният по 321 лв., което означава, че разликата в парите за старини между тях все повече се задълбочава и става 140 лв. Това се дължи на факта, че дамите са били осигурявани на по-ниски заплати по време на трудовия си път. Върху пенсията рефлектира и по-късната възраст, на която мъжете спират да работят. 

Половината от пенсионираните пловдивчанки взимат до 250 лв. Дамите с пари между 400 и 500 лв. са над 4804, а тези, които получават над 1000 лв. пък са около 645.

В същото време представителите на силния пол, които прибират над хилядарка са 3063. Това означа, че броят на жените с високи пенсии е почти пет пъти по-малък от този на мъжете. 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?