49

Мъж с психично заболяване изтеглил 45 000 лева кредити

Мъж, поставен под запрещение заради психично заболяване, е успял да изтегли от банка кредити за над 45 000 лева. Майка му ги е изплатила, но синът ѝ продължил да взима нови заеми. Драматичната и абсурдна случка е споделена от самата нея пред обществения посредник на Пловдив Борислав Стаматов с надеждата, че институцията ще помогне името на сина ѝ да бъде вкарано в Националния регистър, за да се спрат опитите му да тегли кредити. За съжаление, се оказа, че това е невъзможно, заключи след проверката омбудсманът. Той счита, че трябва да има законодателни промени, за да се въведе забрана за всички банки и кредитни институции за отпускане на заеми при подобни случаи.

Борислав Стаматов

 

Борислав Стаматов предлага да се обявяват за нищожни всички претенции за изтеглените кредити след издаденото решение на съда за пълно запрещение на лицето. Според него трябва да се въведат еднакви правила и за валидността на пълномощните, заверени от нотариус. Историята на клетата майка е един от 208 сигнала на граждани, постъпили при обществения посредник през миналата година. Отчетът му ще се разглежда днес в Общинския съвет.

Една от жалбите, постъпила в приемната на Борислав Стаматов, е за отказа на банка да закрие с пълномощно сметките на човек със сто процента инвалидност, който е на легло и е напълно сляп. Служители са поискали той да се яви при тях лично, което е абсолютно невъзможно, и не пожелали да го посетят вкъщи. В законодателната система явно има дупки, коментира Борислав Стаматов. Той даде още един пример - частен съдебен изпълнител е запорирал всички банкови сметки на пловдивчанин, както и цялата му заплата заради задълженията към ВиК за апартамент, които предишният собственик на жилището е натрупал за седем години, преди да го продаде. Редно е в такива случаи да се търси бившият собственик, който е реален длъжник, разсъждава Стаматов.  

Граждани търсят съдействие от омбудсмана за бавното изпълнение на заповедите за санитарна сеч на изсъхнали и опасни клони и дървета, които рушат стрехи на покривите, чупят керемиди и създават опасност за живота и здравето на хората. Един от апелите на пловдивчани, отправени чрез омбудсмана към новата местна власт, е за засилен контрол в Шекер махала, където редовно се палят гуми, както и за по-добро миене и метене на улиците, защото се вдига прах и се замърсява въздухът.

Съдействие на обществения посредник са потърсили и живеещите до сградата на Общинския съвет на ул. „Авкс. Велешки” 20 и до Гроздовия пазар, изтормозени от шумните сбирки на тийнейджъри по тъмна доба. Стаматов е алармирал МВР и оттам са уверили, че са взели мерки.

Една четвърт от сигналите - 43 на брой, са от пътниците, недоволни от нередовни и препълнени автобуси. Градският транспорт, меко казано, не е на добро ниво и направо е лош, въпреки че цената на билетите е социална, твърди Борислав Стаматов и препоръчва да се създаде общинска фирма за градски транспорт. Препоръки се дават от омбудсмана още за ремонт на счупените автобусни спирки и въвеждане на видеонаблюдение.

Оцени новината

Оцени новината
4.8/5 от 4 оценки
4.8/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?