1553

Махнаха опасна топола, вижте горещите точки на Пловдив

По последни данни на „Градини и паркове“ над 80 са вече получените само днес сигнали за паднали дървета и клони от силния вятър в Пловдив. Директорът на общинското предприятие Веселин Козарев заяви, че екипите работят без спиране. За да се навакса със събирането на всичката паднала растителност, с удължено време ще се работи и в следващите дни.

Благодарение на бързата реакция на Общинска полиция и „Градини и паркове“ е предотвратена опасността от пътнотранспортно произшествие на ул. „Найчо Цанов“.

Там голяма топола се беше наклонила върху съседна на нея и едва се крепеше да не се стовари върху пътното платно. След кратко спиране на движението дървото е бутнато с челен товарач в съседно пространство, където да бъде обработено.

Премахнато е също опасно дърво на ул. „Ладога” 7 до детска ясла „Палечка”, застрашаващо преминаващите по тротоара деца и родители.

Предстои работа на екипите и по последно получените сигнали за паднали дървета на ул. „Мали Богдан“ 44, „Милеви скали“ 19, бул. „Копривщица“ 11, зад блока на бул. „Христо Ботев“ 27, ул. „Киев“ 1, 3, 5 и др.

По повод неспиращите запитвания защо толкова много видимо здрави и разлистени дървета не са удържали на вятъра Козарев отново поясни, че основната причина са заболявания на кореновата система, причинени от изкопни дейности по тротоари и в междублокови пространства за прекарване на тръби, кабели и друга подземна инфраструктура.

Според него е абсолютно наложително да се направи актуална паспортизация на всички дървета в Пловдив, каквато засега има само в район „Северен“.

„Пловдив е единственият голям град в България без административна структура „Зелена система”. Тя трябва да има изрично вменено право да съгласува и контролира всеки инфраструктурен проект в частта, свързана с растителните видове. Едва тогава ще имаме достатъчно данни, които да ни позволят превантивни действия във форсмажорни ситуации като тази от днес и вчера”, смята Козарев..

Оцени новината

Оцени новината
4.8/5 от 5 оценки
4.8/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Гледам, гледам, гледам

Гледам, гледам, гледам

29.03.2023 | 22:37

Ама и ти си тополчица,, моме,, от,, турция, или,, добричко село,,... смърфиета да бяха та писали...!

Отговори
1 0
Дървета

Дървета

28.03.2023 | 23:36

Поне половината от дъвретата не са в добро състояние защото им е минало времето, процидурите са доста трудни и бавни, а със времето проблема става все по голям, или махаш едно дърво сееш друго, да ама ното едното нито другото е сеят се за някоя и друга снимка да си направят за пред хората, абе ала бала

Отговори
4 1
Истина

Истина

28.03.2023 | 22:46

Попитайте кметовете на Пловдив в последните 10 години имат ли проблеми там където те живеят....

Отговори
6 1
Турчин

Турчин

28.03.2023 | 21:31

Ех тополчице моя!

Отговори
2 2
Все още я бива жината

Все още я бива жината

28.03.2023 | 20:28

Като кажат топола, се сещам за сравнението с тънката снага, кой бе, най вече,, импозантния,, хипопотам.... то полите са едни ненужни дървета, като стара жена...!

Отговори
3 9

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?