Следвайте ни

Махат тапетите от къщата в "Капана"

18-годишната собственичка на паметника на културата не съгласувала хрумката си с НИНКН

viber icon

Собствениците на къщата с тапетите в Капана са уверили, че ще предприемат мерки за възстановяването на автентичния <210> вид. Това съобщи кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

 

 Скандалът  гръмна, след като старинната къща, изградена през 1902 г., беше облицована отвън с цветен винил във вид на бръшлян и цветя. Както "Марица" писа,  оригиналното хрумване предизвика проверка, разпоредена от министъра на културата Боил Банов по сигнал на районния кмет. 

 

Собственик на къщата е момиче  на 18 години. Законът за опазване на паметниците на културата, какъвто статут има къщата, предвижда за подобни намеси в старинната архитектура глоба между 10 000 и 50 000 лева. 

 

За облицовката от "бръшлян и цветя" не е търсено съгласуване с НИНКН, както изисква законът за имотите, които се намират в архитектурно-историческата зона Филипопол - Тримонциум - Пловдив.  Според експерти  подобно "творчество" е кич, макар че доста млади хора одобриха идеята, защото според тях създавала по-жива среда в "Капана", където почти няма зеленина. Майката на собственичката бе обяснила за "Марица", че идеята е заимствана от Италия, където по този начин съхраняват стари къщи.  

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?