71

Махат 55 служебни паркоместа, ако ул. „Христо Г. Данов“ стане пешеходна 

На практика улицата около Градската градина е паркинг. Най-много места са предоставени на EVN, а също така на район „Централен“, КНСБ, Природонаучен музей. 

 

Предложението на кмета на район „Централен“  Георги Стаменов за пешеходна зона  на  ул. „Христо Г. Данов“ е внесено за дискусия в Общинския съвет и ще се обсъжда на сесията идната седмица. 

Става дума за участък между ул. „Бетовен“ и бул. „Руски“, където според данните на района в момента има над 55 служебни паркоместа. На практика улицата около Градската градина е паркинг. Най-много места са предоставени на EVN, а също така на район „Централен“, КНСБ, Природонаучен музей. 

Георги Стаменов  посочва в мотивите, че в европейските градове пешеходните зони са приоритет. Той дава  пример със зоната в Пловдив, която е дълга 1,8 км, след като бяха реконструирани Малката главна и улици в кв. „Капана“.  Сред аргументите се изтъква  удобство на Природонаучен музей да организира забавления на децата не само пред експозициите, но и отвън, по-малко замърсяване на въздуха, по-добри условия за работа на малкия бизнес, защото във въпросната част на улицата има 32 обекта. 

Против идеята за пешеходна зона се обявиха с подписките си работещите и живеещите, както „Марица“ писа. Те предупреждават, че трафикът ще бъде силно затруднен, защото колите трябва да се придвижват по тясната ул. „Бетовен“. От EVN също е внесено писмо в Общинския съвет с настояване да се запазят паркоместа. 

Общинският съвет ще решава – дали тази част от улицата да си остане паркинг или да се превърне в пешеходна зона около обновената Градска градина, коментира Георги Стаменов. 

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 5 оценки
4.2/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
ауж

ауж

23.04.2024 | 17:11

Тези от музея на са ли малко нагли. Дадоха им част от младоженския дом, търсян им и друга сграда, а сега искат да затворят и улицата заради тях. Има и други хора освен тях. Като искат да правят открити мероприятия да ползват градината.

Отговори
1 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

21.04.2024 | 15:52

Безспорно е необходимо паркинг да се изгради и то на празното место до пеш. мост,кадето е паркинг сега, а не да се раздава за построяване на коопираций, както стана от другата страна.

Отговори
2 1
Стоичков

Стоичков

20.04.2024 | 17:00

Стаменов,още колко мандата ти трябват за да "издействаш" от Общината и ОС да се построи многоетажен паркинг в район Централен около прословутите "пешеходни зони".Всички тези 55 служебни паркоместа/особено тези на ЕВН/ за които ползвателите ви плащат месечен абонамент,който е добър и сигурен приход къде ще ги "изместите" може би на ул.Бетовен. Когато предлагате такива промени първо трябва да имате алтернатива за гражданите, а не само да определяте евентуални локации на бъдещ паркинг за който говорите от десетилетие,а реализация никаква.

Отговори
8 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?