Следвайте ни

Махалата гадае: Обезкостен гараж или инсталация? ВИДЕО

viber icon

До новото игрище в „Столипиново” е Паметникът на хвърлените на вятъра пари. Това е инсталацията, която бе издигната до новата спортна площадка. Нещото, чието предназначение никой не разбира, е дълго 7-8 метра с формата на правилен паралелепипед. Отстрани на мокрия цимент някой е щамповал дъна от пластмасови бутилки - малки и големи. Отдалече приличат на морски звезди. Над парчето бетон има стоманени правоъгълни рамки. На тях доскоро имало завързани найлони, от които вече няма и следа. Инсталацията напомня на обезкостен метален гараж. 

„Хората не разбират това място! През юли дойдоха немци с преводач, две седмици коваха кофража, изляха цимента и си отидоха”, разказа работникът от „Градини и паркове” Йордан. Според него, ако металните арки над цимента бяха малко по-дълги и покрити с нещо, поне през лятото мястото щеше да е навес за сядане на сянка. „Като на стадионите”, припомни той. Сега не става и за това.

В коването на кофража участвал дърводелецът Берул, а в изработването на металните арки - стругарят Емил. Берул е обезсмъртен ​- името му е щамповано в цимента на инсталацията. При строежа няколко младеж​и участвали в проекта, другите гледали и се чудили за какво е това. 35-годишният Асен бил сред критиците, които наблюдавали как се осъществява проектът на „Гьоте Институт”. „Аз дадох идеята да щамповат мокрия бетон с дъна от пластмасови бутилки”, похвали се Асен.

Таксиджията и майстор на рекламни материали Делян Димитров обяснява нещата съвсем просто. „Имаме стадион „Рома”, за който никой не се погрижи през годината. Правиха през 20 дни някакви концерти и културата бе дотук! За квартала не се направи нищо - то няма контейнери за боклук, вие културен ефект търсите”, отсече Делян. Младият човек и сдружението, в което участва - „Всички заедно”, доби печална известност с опита си за благотворителен концерт преди време, когато се оказа, че няма подкрепа от ЮНЕСКО.

Сега те предлагат създаването на културен център „Ориент”. Той трябва да е на мястото на парк, който сега е сметище. В него да се направят детски кът, малка библиотека, стрийт фитнес, лятно кино и малко заведение. „Такъв проект щеше да остави траен отпечатък в квартала, а не една безсмислена циментова пейка”, убеден е Димитров.

До "инсталацията", която никой не разбира, е новото игрище, което бе открито месец преди нея. Децата в квартала го пазят и то още е като ново. Защото всички знаят за какво служи. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?