49
Следвайте ни

Магнолии и много награди за 100-годишния юбилей на БМЧК

Празникът събра настоящи и бивши активисти на организацията

viber icon

100-годишен юбилей отбелязва днес Младежката организация на Български червен кръст. По случай юбилея в Пловдив организираха тържествена церемония за награждаване на активистите доброволци. Празникът беше отбелязан и със засаждане на магнолии в двора на сградата на БЧК. 

Макар и в тесен кръг заради противоепидемичните мерки, тържеството развълнува млади и стари, които се събраха, за да споделят спомени и да изкажат благодарност към колектива, който твори добрини. По този начин събитието постави акцент върху приемствеността в младежката организация и премина под мотото „Нищо не започва от нас, доброто наследихме от вас!“. 

Българският младежки червен кръст дава възможност на младежи между 14 и 29 години да се включат в инициативи от обществено значение като възрастовата граница е само условна, уточнява директорът на БЧК, Таня Георгиева. Дейностите на БМЧК и БЧК естествено преливат и се допълват. Привлечени като младежи, доброволците съзряват в процеса на добротворчество като изграждат умения, необходими и за професионалното им развитие. Днес децата на някои от тях също членуват в организацията. Г-жа Георгиева сподели, че и нейният път също е започнал като доброволка в ученическите години. Подобен е и опитът на д-р Петрония Карамитрева, председател на облстната организация, която постъпва в БМЧК като девойка. 

В момента БМЧК подпомагат 400 активни доброволци, които се отличават като млади и жизнени добротворци. Всички те са избрали да свържат живота си с организацията и да подкрепят нуждаещите се в обществото. Приносът им по време на пандемията е неоспорим, тъй като пълнолетните младежи се включват активно за разнасянето на храна до възрастни хора. Това споделя Мария Нешева, която е специалист младежка дейност, като обяснява, че предвид трудната обстановка БМЧК е успяла да се адаптира и да организира онлайн лекции на теми от обществено значение. Непълнолетните активисти също не остават безучастни и оказват морална подкрепа на възрастните с различни жестове. 

По този начин БМЧК изгражда мост не само между различни социални групи, но и заздравява връзката между отделните поколения. Това пролича съвсем ясно от думите на един от най-старите ръководители на организацията Борис Желязков, който е свързал живота си с доброволчеството още през 1969г. 

Въпреки дъжда, по случай празника бивши и настоящи доброволци демонстрираха ентусиазма, с който подпомагат различни обществени каузи, като засадиха магнолии. Те ще красят двора подобно на маслинено дърво, което 15 години след засаждането вече дава плод.  

Снимки от Валентина Биларева

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?