Следвайте ни

Магични стъклени играчки плениха малчуганите в Стария град СНИМКИ

viber icon

Майстор Иван Станев откри уъркшопа си по издуване на стъкло в ателието си в къщата на Верен Стамболян в Стария град за трета поредна събота.


В своята художествена работилница той е на разположение на малки и големи, проявили любопитство към занаята. 
Майсторът разказва за своята работа с искрена любов и много би се радвал с демонстрациите си да предизвика интерес към ръчното изработване на стъклени изделия.


Той обясни, че предишните две съботи много деца са посетили ателието му. Според него те най-много се радват, когато след като нагрее стъклото майсторът им подаде стъклената тръба, за да духнат в нея и да оформят своята стъклена топчица.


Въпреки че отстрани заниманието изглежда лесно и просто, то изисква и прецизна техника. 


В момента майстор Иван Станев обучава четирима свои ученици към Социалното предприятие за хора с увреждания. Желанието му е да предаде този прекрасен занаят, така че той да не изчезне. Той е категоричен, че има място за развитие в неговата област на изкуството, понеже в момента той е единствения майстор по издуване на стъкло у нас, а дори космонавти имаме двама.


Търпението по времена обучението обаче е ключов фактор, тъй като развитието на необходимата за целта фина моторика отнема хиляди повторения, а усвояването на техниката за издуване на стъклена топка отнема цяла година. 
Тази събота, както и всички останали до 16 октомври, в ателието на разположение са и всякакви цветни боички, с които малчуганите да боядисват своите стъклени играчки. Съпругата на майстора Снежана Станева помага на децата при рисуването. Казва, че изборът на цветове, който децата правят, отразява тяхното усещане за вътрешна хармония. Те избират предимно топлата цветова гама и избягват агресивните нюанси и черното.


Майстор Иван Станев има желание да запази занаята в семейството си, като някой ден го предаде на своя внук, който в момента е на 3 годинки. Въпреки крехката си възраст, той знае с какво се занимава дядо му и казва, че работи за Коледа, тъй като прави предимно коледни украшения. Малкият е фен на сериала за Маша и мечока и затова някои от прекрасните играчки на майстора изобразяват именно любимите анимационни герои. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Дида

Дида

19.06.2021 | 17:01

Може ли да разберем и къде точно в Стария град е ателието на майстора?!

Отговори
0 0
а колко книги се изхвърлят ...

а колко книги се изхвърлят ...

19.06.2021 | 13:47

Скоро на един казан бяха изхвърлили стъклени играчки за елха, трошат ги, никой не ги взима, изобщо майните са жалка картинка, все много умни, интелигентни ама само на сладки приказки!

Отговори
1 1
Лили

Лили

19.06.2021 | 12:20

А бе тази кофичка с активия на снимката само загрознява картинката!!! Или и тя е част от шедьовъра??? Да я бяха махнали.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?