Следвайте ни

Магичен празник в Прослав: Кукери изгониха злите сили и COVID-19 ВИДЕО СНИМКИ

viber icon

Кукери превзеха пловдивския квартал Прослав и гонеха злите сили и COVID-19. Това се случи ден преди Сирни Заговезни, когато по традиция се провеждат такива игри. Главните герои бяха децата от ОДЗ „Боряна“.

За да доведат благополучието у нас обаче пристигнаха и кукери от Перник, и Широка лъка. Сред тях е и Радослав Ковачев от Широка лъка, който е четвърто поколение кукер. Маската му е от коза, а кожите по краката – от овца. Той и неговите другари изпълниха обичая заораване, в който със спатилка изравят злите духове от земята и ги съсичат, за плодородие  „Кукерите тръгнаха от моята къща и минаха по една от централните улици. Традицията така повелява – да тръгнат от дадена къща за здраве и берекет“, каза директор на ОДЗ „Боряна“ Станислава Бекярова.


С маски се бяха пременили и малчуганите от детската градина, като на помощ в изработката се бяха притекли родителите им. Повечето от тях бяха изработени от кожи, картон или парцали. Коя от коя по-страшни. Най-малкото хлапе беше на 3 години, а най-голямото на 8 г.
„Маската ми е направена от шивачка, изработена е от кожа и много труд е положено за нея“, каза Веско. „Изгонете го тоя вирус“, възкликваха по-възрастните по време на кукерските игри.

Но началото не бе поставено с хлопки на кукери, а с българска гайда. И под звуците на народната музика пък бе пресъздаден обичаят сватба. В ролята на младоженеца влезе Даниел, който биеше тъпана. „Отне ми един месец да науча какво точно да правя“, каза Даниел. Илияна пък се премени като шопкиня, която трябваше да скъса образувалия се кръг по време на танца. С този танц децата спечелиха специалната награда на посланика на България на конкурс в Охрид.


По време на събитието кметът на район „Западен“ награди отличилите се участници в конкурса за най-добра кукерска рисунка. Заради коронавируса хората бяха с предпазни маски.


Инициатор на събитието е директорката на детската градина "Боряна" Станислава Бекярова. Тя припомни, че детската градина от години работи за съхраняването на българските традиции и обичаи.  

Оказа се, че шофьорът на автобус 66 не беше разбрал, че движението по улицата временно е преустановено и се наложи полицията да го пусне да премине покрай събралите се хора.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?