49

Магазин в парка на "Столипиново" буни махалата

Превръщането на част от парка в сърцето на „Столипиново“ в търговска площ разбуни местните. В миналото петното дълго време бе пазар, но още преди години Общината премахна сергиите и го превърна в зелена площ, място за отдих, игра и фитнес. 

Наскоро обаче част от терена, който е бил зелена площадка със съоръжения за деца, е залят с бетон.  В квартала се говори, че е взет от местен големец с бизнес с метали, който после го е продал, като за сделката се спряга петцифрена сума.

„Направено беше нещо хубаво - дайте да го ползваме за децата и за старите хора. Ние не сме балами. Ще подадем сигнал в прокуратурата да провери

как е взето петното, от кого и на кого е дадено,

заканва се един от недоволните. 

Мястото е много апетитно, защото е в самия център на махалата.

От районната администрация в „Източен“ потвърдиха, че и там е имало обаждания със същия сигнал до зам.-кмета.

Районният кмет Иван Стоянов обаче е категоричен, че не е сменяно предназначението на терена - той никога не е бил зелена площ, а е отреден за битови услуги, търговия и занаяти.

„Отдавна не е зелено петно, беше сметище, защото хората от квартала си хвърляха  отпадъците. Миналата година изместихме джоба за казаните на отсрещната страна и се опитахме да възстановим озеленяването, направихме тротоара, сложихме антипаркинг колчета, за да не става кал. След една седмица бяха изкъртени, трева не поникна. Продължиха да си хвърлят боклука -  обясни Стоянов. - Нашата стратегия за справяне с незаконните сметищ​а е такава - да се дават за търговски площи. Тези, които

наемат чрез търг 20 кв.м, да направят озеленяване в целия район

около търговските обекти. Иначе „Чистота“ какво прави - отива, харчи пари за труд и съдове, които после се чупят и не се ползват. Действията ни са и в контекста на стратегията на Община Пловдив за справяне с „калните петна“.

Стоянов твърди, че именно по тази схема миналото лято имало търг за терен от парка на ул. „Елба“. Спечелилата фирма има право да направи павилиони, но е длъжна също да озелени и да поддържа цялото място за отдих. В другия му край засега са запазени пейки и фитнес съоръжение.

Райкметът е категоричен, че теренът не е продаден, а е даден под наем - за 700 лева месечно. Запитан дали са верни слуховете, че е взет от местен големец с бизнес с метали, той отвърна, че

не знае кой стои зад фирмата.  

Търга спечелила „Вероника Събкова“ ЕТ. Според данните в Търговския регистър тя е регистрирана през 2020 г. Впоследствие фирмата е продадена и в момента материалноотговорно лице е друга жена. В махалата свързват името <210> със собственичката на заведение, което е на другия ъгъл на парка на ул. „Елба“.

Запитан, ако всичко е прозрачно и не става въпрос за наши и ваши, как си обяснява ропота, Иван Стоянов отвърна: „В махалата всеки е срещу всеки“. И добави: „Много добре знаете какво беше на този терен  - там беше сметище. Имаме снимки. И точно на това място имаме протести. Помня Айри Мурад как правеше демонстрации срещу мен, когато бях директор на ОП „Чистота“, че там е сметище. През април 2016 г. даже ми искаха оставката с този аргумент. Паркът на ул. „Елба“ беше една от най-големите язви в квартала. С камионите и фадромите, с товарачите - много беше трудно, защото и пространството е тясно“.

Сега недоволните се канят да искат оставка, защото същото място ще е търговска площ.

А Стоянов увери, че е пратил проверка колко точно е бетонираното място и дали отговаря на 20-те квадрата по договор. 

Наемателят плащал 8 месеца, без да ползва

След като е спечелен на търг миналото лято, теренът е останал недокоснат месеци наред. 

„Все още се образуваха сметища, доскоро не бяха направили нищо - каза райкметът Иван Стоянов. - Бях се ядосал и даже проверих имаме ли право да прекратим договора, за да отдадем мястото наново.“

Оказало се обаче, че наемът е внасян редовно и няма основание. 

Още 23 павилиона по ул. „Ландос“ и 7 на „Крайна“ на мястото на незаконни сметища 

„Още като станах кмет, казах, че търговските площи, които ще даваме, целят премахване на незаконните сметища и незаконни постройки. Защото, като се дават безразборно търговски площи кой където поиска, до този обект се появяват други незаконни. А ние нямаме средства да се справяме с премахването им. Затова обособяваме търговски зони и само там ще има право да се продава“, обясни Иван Стоянов. 

На този принцип вече е оформена  зона на кръстовището между „Ландос“ и ул. „Елба“.

Подготвена е схема за още една - по цялото протежение на „Ландос“, където  са премахнати гаражи и в момента се образуват сметища. Там ще има 23 магазина. Общината ще стартира процедурите за отдаването им под наем от този месец, когато влязат в сила и новите общински такси. За всички ще има явен търг, уверяват от районното кметство. 

Другата такава схема е за 7 обекта на мястото на незаконни сметища на ул. „Крайна“, едното е до детската площадка, друго - пред блок 246.

Стоянов не се ангажира с отговор какъв интерес очаква и дали е имало много кандидати за вече оформената търговска зона на ул. "Ландос" до ОУ „Димчо Дебелянов“ - това станало, преди да влезе в районното кметство. Но там се видяло, че подходът работи. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?