Следвайте ни

Маестро от Пловдив покори Белград и победи инсулта

Иван Даков си поръчва бас туба в Чехия, на която може да свири със здравата ръка

viber icon

В живота на пловдивския музикант на бас туба Иван Даков има и от меда, и от жилото. Постига нещо, което не е правил друг наш човек на изкуството - още в годините на соца печели конкурс за място във филхармонията на Белград. Прави това във времената, когато по телевизията слушахме за „Братска Либия” и „Съседна Югославия”. След 17 години в Белград се връща в Пловдивската опера. Инсулт на 60 години парализира цялата му дясна страна. И пловдивчанинът прави нещо наистина невиждано ​- поръчва си бас туба за лявата ръка и продължава да свири в оркестъра на операта.

Село Скравена, откъдето е Иван, е от онези будни български места, където хората открай време искат да се занимават с музика в свободното си време. Бащата на Иван Даков - Стоян, бил майстор дърводелец, който обаче бил ръководител и на църковния хор. Майка му също е участвала там. Свирил е и на мандолина. След 9 септември 1944 г. това накарало кмета да му даде характеристика като „неблагонадежден елемент”, защото комунистическата власт била на нож с църквата.

Майстор Стоян купил на сина си Иван акордеон и цугтромбон още докато бил ученик. През 1956 Иван Даков чул, че има конкурс за Националната военна музикална школа „П. И. Чайковски”. Оттам излизали добри военни музиканти. Така бил приет в представителния духов оркестър. За големи празници като 9 септември и 1 май курсантите репетирали по цели денонощия.

 След това Иван обикаля всички елитни държавни оркестри

- свирил в Шумен, после е в Държавната опера на Стара Загора, след това в оркестъра в Бургас. През 1966 пуска котва под тепетата и става музикант на Пловдивската опера и филхармония.

През 1975 маестрото разбира, че в Белград има конкурс за бас туба в оркестъра на филхармонията. Особеното тук е, че в Югославия няма силна школа за този труден инструмент. Конкурсът е на 9 септември. Иван си пази снимка на написаната ръчно обява на входа на филхармонията в Белград. Във времето без интернет осъществява контакт с писма и телефонни обаждания.

Преди конкурса изживява малка одисея по оцеляване. В онези години държавата разрешава да се излиза зад граница с максимум по 30 конвертируеми лева. Иван Даков трябвало да пристигне в Белград 5 дни преди конкурса и всеки ден да прави репетиции. Как се изкарват 5 дни с толкова малка сума пари в Белград?

Спал на бракуван кораб на река Сава, който е ресторант, а каютите му се използват като стаи за преспиване

Преценил, че средствата му стигат да яде през ден, за да се падне така, че в самия ден на конкурса да се е нахранил, за да може да се представи добре. За беля каютата му се падала през една стена с кухнята на ресторанта. През деня ходил да репетира във филхармонията, а вечерно време - вместо да почива слушал трясък на чинии и сръбска музика. За късмет 9 септември 1975 година се паднал вторник, а ресторантът почивал в понеделник. Така Иван имал възможност да се наспи хубаво. Печели конкурса и първият му концерт като щатен музикант е на 18 ноември. Изкарва 17 години в Белградската филхармония, като през това време участва и в концерти на националната опера. Войната около разпада на Югославия през 1992 година променя всичко. Не било време за култура.

Върнал се в Пловдив и започнал работа в Операта

По време на репетиция през 1999 г. го поваля масивен инсулт. 45 дни изкарва в болница на ръба на смъртта. В крайна сметка оцелява, но дясната му половина . ръката от лакътя надолу и кракът, остават напълно неподвижни.

Това, което пловдивчанинът прави след това, смайва всички. Решава, че ще се научи да свири отново с активната си лява ръка. През 2005 година си поръчва в Чехия бас туба, която е изработена така, че да може да свири на нея със здравата ръка. С куцукане три пъти ходил до фабриката за инструменти в град Храдец Кралове, за да уточнява и получи точно каквото му трябва. Бас тубата по поръчка струвала  около 4000 евро. За маестрото това не е просто цена - готов бил на всякакви лишения, за да има инструмент за свирене с лява ръка. И така отново се връща в ​Операта и свири в нея още 4 години.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?