Made in Plovdiv: Комшийски фейсбук тръгва из кварталите

Търсим гараж под наем и колело от съседа в новото социално приложение

Комшу-фейсбук свързва пловдивчани, които живеят или работят в един и същ квартал. Целта на новото българско приложение, което всъщност няма много общо с фейсбук, е да накара хората да се срещат и да си помагат, а това може да стане само ако са близко. В буквалния смисъл - до 10 километра един от друг. В момента социалната мрежа се тества в Пловдив и вече има над 2000 потребителя. 

YouLocal е с малко ретро мисия, в него откриваме носталгия по отминалите времена, когато кварталът, в който живеем, беше важен за нас, познавахме съседите си и споделяхме голяма част от времето си с тях, посочва Ясен Дамянов от маркетинг отдела на компанията. Сега се превърнахме в тагнати лица и брой лайкове, а социалните ни действия се ограничиха до вдигане на палец, коментиране или шерване. Животът ни никога не е бил толкова социален, а ние толкова лишени от истински усещания, разказват за мотивацията да създадат приложението от екипа зад YouLocal.

Ако спешно трябва да намерите гараж под наем във вашия квартал, няма да пуснете обява във вестника, нали, риторично пита Дамянов. Дори и да пуснете, вероятността да намерите помещение, близо до вашия адрес, е минимална. Съмнителен успех ще има и акцията по разлепване на  обяви по дърветата около дома. Но пост във новото приложение, където ще го прочетат само хора от близките улици, вероятно ще даде повече резултат. С новото приложение можем да развием и т. нар. икономика на споделянето, която е толкова разпространена в Америка. Ако на някой му се прииска да покара колело за няколко часа, защо не го вземе „назаем” от съсед, дават още един пример от екипа. Тъй като това вече е тествано, опитът  показва, че особено на дамите рядко им се налага да плащат наем за велосипеда. Това е най-лесният начин да сформирате отбор по футбол за кварталното игрище или пък офанзива от рода  "да почистим градинката пред блока" или "да освежим боята на пейките до входа".

Българското приложение е доста различно от фейсбук, различно е и от сайт за запознаства, бързат да уточнят от екипа. В YouLocal няма нужда от селфита, или мъдри мисли за „добро утро”. Приложението е безплатно и се сваля от app store и play store

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Живко Маринов

Живко Маринов

14.12.2015 | 18:16

Браво на момчетата - това е супер - инсталирах го - много професионално изглежда. Така се прави! Само малко странен домейн имат www.youloc.al :)

Отговори
0 0
Никола Стойчев

Никола Стойчев

14.12.2015 | 13:17

Страхотна идея! Живеем във времена в които не си общуваме и сме станали дистанцирани повече от всякога. Пожелавам успех на начинанието и дано пожъне успех по целия свят. Нека и ние да им покажем малко на Американците как се прави.

Отговори
0 0
Петров и Иванова

Петров и Иванова

14.12.2015 | 10:47

Ми то аз и комшийката открай време си правим комшу-фейсбук, а сме само на 5 метра един от друг!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?

Към анкетата