44

Любозар Фратев: В Пловдив се строят стадиони и спортни зали, крайно време е да има и Опера

Защо Театърът трябва да бъде в центъра, а Операта - в периферията?, пита председателят на УС на фондация „Дом за Пловдивската опера”

- Инж. Фратев, защо държите сградата на Операта да се строи в центъра на Пловдив, а не до Колодрума, както предлагат от Община Пловдив?

- Ние не поставяме въпроса да бъде непременно в центъра, макар че е резонно сградата на такава представителна културна институция да бъде в центъра на града. Защо Театърът трябва да бъде в центъра, а Операта - в периферията? Ние сме се спрели на мястото до бившия партиен дом, защото е определено за Център за музикално и сценично изкуство с решение на Общинския съвет, и ние го изпълняваме. От Община Пловдив предлагат терен до Колодрума, който е много голям, комуникативен, но по другите показатели

не отговаря на изискванията за Опера. 

Според Общия устройствен план на Пловдив тази зона е определена за спортни дейности ​- Колодрума, зала „Академик”, предвидено е стрелбище, за което е издадено и разрешение за строеж. Предназначението на тези 13 дка, които ни предлагат,  е съвсем друго - от едната страна се намира фабрика за аероплани, от другата ​- ритейл парк и спортни обекти. В този смисъл мястото е неподходящо. Това е и становището на принципала на Държавната опера - Министерството на културата. 

- Не може ли за Операта да се преустрои бившата сграда на БНБ, която се намира на Малката главна?

- Преди време, когато Община Пловдив получи тази сграда срещу предоставен терен на БНБ, тогавашният кмет Иван Тотев каза пред Общинския съвет, че в сградата на Малката ​главна ще се премести общинската администрация, която е разпръсната и в момента на много места.  По този въпрос вече не се говори. В тази сграда - паметник на културата от местно значение, има 141 офиса, без да се брои банковият салон, а в бившия партиен дом са 120.

Сградата на БНБ е подходяща за администрацията,

но не и за Операта, защото, за да се настани там, съществуващата сграда трябва да бъде съборена, което е невъзможно. Сигурно има и други места, затова в нашия отговор до кмета, че мястото до Колодрума е неподходящо, предложихме да издаде заповед за създаването на работна група с участието на авторите на ОУП, Камарата на архитектите и градоустроители, на Общинския съвет и Министерския съвет. Да огледат местата и Общинският съвет да смени решението, ако управляващите имат воля. Не може 7 години да тъпчем на едно и също място.

- Кино „Космос” не става ли за Опера?

- За киното бяха стигнали до извода, че то е най-голямото в България, което е архитектурен паметник, и не става. Така е ​- по един начин се прави оперен театър, по съвсем друг ​- кино. На театъра му трябва високо тяло - комин, за декори, Операта има и оркестрина, а за нея в тази сграда няма възможност. Имаше много варианти, включително и основната дейност на Дом „Борис Христов” да се прехвърли в сградата на кино „Космос” и Операта временно да се разположи в Дома. Пловдив заслужава да има сграда за оперно и балетно изкуство, или както я нарекоха Център за музикално и сценично изкуство.

- Ако един хубав ден се постигне консенсус за мястото, как ще се финансира строителството на Операта? 

- Идеята ни е да се създаде публично-частно партньорство, в което Община Пловдив да участва с парцела, държавата ще финансира част от средствата, ще се привлекат и частни капитали. Преди години разговаряхме с Фонда за устойчиви градове, бяха приели да финансират 60 млн. лева, и дори бяхме подготвили бизнес план. И сега има възможност да кандидатстваме с проект за финансиране. В Пловдив е построена зала Колодрума, завършват се двата стадиона и нова зала, ще се изгражда и друга, водят се преговори за придобиване от Общината на зала "Строител".  Защо да няма инвестиции и за Дом на Пловдивската опера? 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ТУЛУП

ТУЛУП

21.03.2023 | 15:33

Никакви опери! Опера чекмедже не пълни. Я феновете как гласуват за тиква и компания.

Отговори
4 5
Марияна

Марияна

21.03.2023 | 11:52

Фратев на всяка манджа мерудия. Гледай си пенсийката.

Отговори
11 6
тинтири минтири

тинтири минтири

21.03.2023 | 10:55

Фратев, нали знаеш. че няма нищо по- вечно от ВРЕМЕННОТО ? Ще изхвърлите всички от Борис Христов, уж за малко, и така ще си остане во веки ! Стига бля-бля...Операта да сисъбере феновете и и да иде да вряка под прозорците на ЗИко, Мико и т.н. Найденова утре ще поиска и Античния театър да си вземе...Айде холан !

Отговори
8 2
До господин Фратев

До господин Фратев

21.03.2023 | 10:07

Уважаеми господин Фратев, вие от операта имате ли поне стотина крякащи, пияни или поне дрогирани фенове, които да съберете под прозорците на така наречения кмет? Ако имате докарайте, ако не - няма опера да има. И не им завиждайте на живущите около това съоръжение на Източен. Отидете да ги видите как ще се чувстват след като почнат мероприятията на този стадион?

Отговори
10 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?