Следвайте ни

Платинена сватба: Любовта на Крум и Цена стана на 65

viber icon

Пловдивското семейство отбеляза платинената си сватба. Той й подарява все още цветя без повод.

„65 години минаха като миг - първо живееш и мислиш за децата, после за внуците и така времето отлита. Толкова време сме заедно с Цена, а все още имаме какво да си кажем. Взаимните отстъпки и обичта един към друг са важни за дългия и успешен брак”, споделя 88-годишният Крум Иванов от Пловдив.

Преди дни със съпругата му Цена отбелязаха своята платинена сватба след съвместен живот, продължил две трети от последното столетие. За партито на двамата пенсионери специално от Америка пристигна синът им Чавдар със семейството.

Иванови имат син и дъщеря, а днес се радват и на 4 внуци и двама правнуци.   До ден днешен дядо Крум си спомня къде срещнал за пръв път любовта на живота си - на една от вечеринките в Капана. Малко преди да влезе в казармата пък, предложил на любимото момиче да станат гаджета. Случило се в далечната 1950 година, когато той бил на 21 г., а тя само на 18 г. Романтичното предложение дошло по време на разходка из Стъргалото, както наричали тогава алеята срещу Централна поща.

Влюбената девойка обещала да го чака. Цели 3 години, колкото траела военната служба тогава, двамата си разменяли писма. Веднага щом се уволнил, Крум предложил на момичето да останат завинаги заедно. „Тогава нямаше булчински рокли и пищни тържества като днес. Аз бях с костюм, тя - с поличка и блузка. Отидохме в Гражданското, беше един офис до днешните Хали. Запазих час и  заедно с кумовете отидохме, за да подпишем”, спомня си дядо Крум.

Семейният им живот започнал почти от нулата. Събирали от вилицата и лъжицата, наложило се първо да живеят в апартамент с още две семейства, тъй като Крум идвал от Избегли, а Цена - от Перник. Въпреки оскъдицата обаче семейството смята тези години като едни от най-щастливите. Дъщеря им Бисерка, която по това време била дете, си спомня, че всяко семейство имало по една стая от апартамента, но царели мир и разбирателство. Бяхме като приятели и роднини с другото семейство, посочва тя.  Сещат се с умиление за една от първите големи придобивки в дома им - огромната печка „Перник”.

Животът и тогава не беше лесен. Заделяхме за всичко от скромните заплати с Цена, така малко по малко започнахме да си набавяме каквото ни е нужно. Първо два стола, после нещо друго, разказва дядо Крум.

Признава, че през десетилетията са имали семейни кавги и сдърпвания. „Няма комин, който да не пуши в едно семейство, ала смятам, че през трудностите двама души трябва да минават и излизат с взаимн​и отстъпки”, за да оцелее бракът“, категоричен е той.

Съпругата ми е добра домакиня, хвали се дядо Крум и добавя, че до ден днешен тя успява да се погрижи за всичко вкъщи и да осигури уют в дома им. А кулинарните й умения са признати дори от звезди като Милчо Левиев и Красимир Аврамов при едно от гостуванията в дома на сина им в Америка. Тогава баба Цена запретнала ръкави и посрещнала звездните гости с вкусен тутманик, като пианистът и певецът си облизали пръстите. Чувствата между двамата съпрузи днес все още не са угаснали.

И досега дядо Крум подарява цветя на любимата си и без повод. Отглеждам ги в малко ранчо, където имам няколко кошера с пчели, разказва напетият и младолик Крум. Чувството за ревност е непознато за двамата.  Дядото разказва как преди време съсед разхождал кучетата си и го видял с непозната жена. Не пропуснал веднага да отиде при баба Цена и да й съобщи пикантната новина. А тя, вместо да се ядоса, усмихната подхвърлила, че се радва, задето жените харесват Крум.

И след 65 години съвместен живот съпрузите смятат, че все още има много неща да си кажат, когато седнат заедно на масата. Най-често връщаме спомените назад за новогодишни вечери и празници, за лудите танци на младини.  „Цена още обича да танцува валс, аз пък си падам по хорото”, разказва Крум. И обяснява, че на ​платинената и на диамантената сватба не слязъл от дансинга. 

Рецепта за дълъг брак

„Подписът задължава, но той не дава дълъг и успешен брачен живот“, смята семейството. И обясняват, че вричането помага, като дава известно спокойствие на партньора.   Днес младите трябва да бъдат по-търпеливи и отстъпчиви един към друг. Разбирателството и обичта са нещата, които сплотяват и водят едно семейството напред, смята дядо Крум. 

Дух и тяло

Младежкия си дух дядо Крум поддържа днес не с диети, а с разходки. Всяка сутрин изкачва пеша тепето, качва се до паметника на Альоша, където се събират на раздумка с приятели. „Там празнуваме рождени и имени дни и всякакви празници. Нося от вкъщи в термос греяна ракийка за другарите. А в Деня на пчеларя купувам две пити и качвам буркан с мед от моите кошери“, казва Крум. Смята, че между успешния брак и пчелите има нещо общо.

"Трябва да си трудолюбив като тях, да живееш сплотено и в разбирателство с половинката и близките си“, смята той.     Всяка годишнина от сватбата им ​се помни с изненада триетажна сватбена торта. Диамантената и ​платинената отбелязали в ресторант. За празника дядо Крум и любимата му пристигнали пременени в костюми. Специално за случая дъщерята на баба Цена й подарила бяла воалетка. Връчили на дядото огромна сабя, за да разреже празничния сладкиш.

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?