Следвайте ни

Любомир Чакъров: Искаме на 6 септември да сме единни

viber icon

- Г-н Чакъров, защо организирате шествие именно на 6 септември?

- Искаме да обединим гражданите на България заедно да празнуваме Съединението, затова бях изключително разочарован, когато на 1 септември получих отказ от кмета Здравко Димитров. Веднага изпратих жалба до Административен съд. Счетох, че неговият писмен отказ не е законосъобразен, тъй като противоречи на мотивите за отказ, посочени в закона. От съда получих становище, че заповедта на кмета се отменя. Ние искаме да организираме събитие, с което да почетем датата, на която  България  се е обединила.  Протестите изобщо не бяха на дневен ред, но с това  си действие Община Пловдив обърна нещата така, че в това шествие ще се включат граждани, които са против потъпкването на  Конституцията и на закона да се събираме и да изразяваме нашите възгледи.

Това, за което  аз се боря всеки ден, е правото да се спазва законът. Идеята на това шествие е изключително патриотична. Вероятно Здравко Димитров е подведен от екипа, че нашата проява е насочена против правителството на управляващата коалиция начело с ГЕРБ. Тези хора замалко щяха да развалят празника на 7 ​- 8 хиляди души, като забранят шествието.

 

- Участвате активно в протестите. Не е ли това причината за отказа да се разреши шествието?

- Аз съм председател на  гражданско сдружение „Аз обичам Пловдив", но уведомлението е подадено от мое име като физическо лице - организатор,  защото зад такива национални каузи като Съединението не трябва да застават политически организации. Това е празник на всички граждани. Иначе в протестите участвам като  гражданин.

 

- Няма ли вероятност в това патриотично мероприятие да се включат протестъри, които да замерват официалните гости и държавни институции с яйца и домати?

- В нито един случай, в който аз съм подавал уведомление за протести, в Пловдив не е имало безредици. Никога не сме посягали на светините на България.  Вярвам, че хората няма да посегнат и сега. А който опита, ще бъде изведен от шествието. Единствените викове, които ще можете да чуете, са „Българи юнаци”, за да вдигаме духа на хората, за да се чувстват все повече българи и да ценят традициите. А каква по-добра традиция от тази - да се съберем всички заедно в Деня на Съединението? Затова нашето шествие е национално. Нека на този  ден да бъдем българи и да носим българските знаци - знаме, шал, шапка. Искаме от властите да се осигури  необходимият полицейски кордон за спокойно протичане  на мероприятието.

 

- Какъв е маршрутът на шествието?

- Ние ще се съберем на 6 септември в 19 часа пред Военния клуб. Ще минем по пл. „Централен”, ще излезем на бул. „Цар Борис III Обединител”, ще минем през кръстовището на Чифте баня, моста на Панаира и по бул. „България” и моста на Герджика. Мероприятието ще приключи на бул. „Руски” и „Шести септември” и хората ще се разотидат. Няма да ходим на площад „Съединение”.  Прегледах официалната програма и ние по никакъв начин не застрашаваме проявите, организирани от Община Пловдив. За този отказ обаче някой трябва да понесе отговорност. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Вал

Вал

03.09.2020 | 14:11

Срещу какво протестира този млад и видимо охранен г-н Чакъров ? Какво го подтиска и ограничава ? Освен ако е от род на ‘активни борци срещу фашизма и капитализма’ ...ако е така всичко е ясно... Наследствена олигофрения.

Отговори
0 4
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

03.09.2020 | 11:46

ТЪРСЕТЕ ЕКСПЛОЗИВИ

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?