3906

„Лято в Стария град” подарява на публиката безплатен тур в архитектурната перла на Пловдив

Вълнуващ безплатен тур из красивия Стар град на Пловдив подарява фестивалът „Лято в Стария град” на 29 юни от 10 ч. Пътешествието из забележителния архитектурно-исторически резерват стартира от чешмичката на площад „Седмото тепе” до зад Джумая джамия. Първата спирка е макетът на Римския стадион, за който ще разкаже Елия Дечева, лауреат от менторската програма  между Общинския институт „Старинен Пловдив” и ПГТ "Проф. Д-р Асен Златаров". Всички, които се включат, ще научат любопитни и неизвестни подробности за Античния театър, къща Ламартин, Мевлеви хан и суфизма, Старинната аптека „Хипократ”, църквата „Св. св. Константин и Елена”, Етнографския музей. За тях ще разкаже лицензираният екскурзовод Вангел Илиев, който е любим водач из Стария град на много официални гости и артисти от цял свят.

Интересна част от обиколката ще бъде и посещението на църквата „Св. Димитър Солунски”, където е експонирана изложбата „Из  църковното минало на Пловдивската света митрополия”. Участниците в тура ще видят ценни артефакти - Напрестолен Кръст с поставка с гравиран надпис „†Пловдивски митрополит Максим“, принадлежал на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.), Архиерейска корона (митра) от края на XVIII до началото на XIX в., Потир (чаша) с гравирана датировка от 1659 г. и ктиторски надпис на дарителите му. Датировката съвпада със служението на Негово високопреосвещенство Филипополския митрополит Гавриил (1636-1673 г.).

Турът завършва в двора на къща „Хиндлиян”, където вторият лауреат от менторската програма  Георги Цанков ще представи акцентите за "Перлата на Стария град".

Включването в тура става с предварително записване на имейл [email protected] и на фейсбук страницата на събитието.

Мултижанровият фестивал „Лято в Стария град“ се организира от агенция „Антракт”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 г.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?