Следвайте ни

Локдаун в Пловдив от днес: Без кина, музеи и заведения, на пазара - с маска

viber icon

Точно в 23:30 часа снощи на територията на цялата страна влиязоха в сила по-строгите мерки в опит да бъде ограничено разпространението на COVID-19. 

Засилен контрол върху спазване на противоепидемичните мерки  на територията на община Пловдив разпореди   със своя заповед временно изпълняващият длъжността кмет Тодор Чонов. Ограниченията са в сила от 23,30 часа вчераЛокдаун  и ще важат до 21 декември по разпореждането на министъра на здравеопазването.  

Свиждания в болници и посещения на социални заведения се забраняват, като за центровете за деца и възрастни  ще се прави изключение  по преценка на директорите и с декларация от посетителя, че няма признаци на коронавирус или друго остро респираторно заболяване.

В хранителните магазини няма да се допускат хора под 65-годишна възраст в часовете между 08.30 и 10.30 часа. В търговските обекти на един човек задължително се осигуряват три квадратни метра площ, а в малките магазини вече са сложени табелки, че могат да влизат максимум до двама души. Управителите и продавачите са длъжни да контролират спазването на режима, в противен случай ги грози глоба. И досега имаше случаи на санкционирани продавачи по 3000 лева за това, че са разрешили клиентът да е без маска.

Затворени ще останат от понеделник детските градини и ясли, с изключение на изрично определените със заповед дежурни заведения, които ще приемат децата на медицинските специалисти, работещи в COVID отделенията в болниците.

Всеки работодател, който има възможност, трябва да организира работата така, че на работните си места да остават до 50 на сто от персонала. Който не е в състояние, следва да гарантира предпазни мерки и дезинфекция. На открити обществени места, каквито например са пазарите, трябва да се слагат маски и да се спазва дистанция  от 1,5 м. На пазарите се създават коридори, за да могат хората да вървят в една посока. Отменят се фермерски пазари.

Общинска полиция ще проверява дали се спазват мерките, включително в градския транспорт. С проверки са натоварени също така районните кметства и Общинския инспекторат. Глобите за нарушителите са от  300 до 1000 лева.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

И такъв

И такъв

28.11.2020 | 09:13

Щото има психари да се хващат на хорото,не кютек ,нищо не може да ги вкара в пътя. Ковид е бизнес.

Отговори
0 6
А ТАКЪВ

А ТАКЪВ

28.11.2020 | 09:05

Щото Ганьо от блага дума не разбира.......Разбира ,со кротце.......со благо......и не с мало , ами с МНОГО КЬОТЕК......И тогава мирясва и си сяда на Д-ъто......

Отговори
7 1
ЦИРК КОВИД

ЦИРК КОВИД

28.11.2020 | 09:01

След ограниченията какво ? Въздух как се спира? Това си е зомбиране на хората,а последствията ще са катастрофални.

Отговори
3 6
какво

какво

28.11.2020 | 10:42

ПО-КАТАРСТОФАЛНО ОТ ЗАГУБА НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ? КАЖИ, БЕ ЗОМБИ? ИЛИ СЕ ИМАШ ЗА БЕЗСМЪРТЕН? НАТИСКАЙ СИ ЗАД..НИКА, ЧЕ ОНАЯ С КОСАТА МНОГО ГИ ОБИЧА ТАКИВА................

Отговори
4 1
a sled 10 i 30

a sled 10 i 30

28.11.2020 | 08:46

Nikakvi nad 65

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?