Лигава и глупава власт. Въпрос на избор

Какво тържество на партийния и културен мухъл! Шутът е добро решение за борба с молците

Докато чаках реда си, слушах за партийния мухъл. Местни политически лидери обясняваха нещо за своите партии. Беше изключително забавно, защото не знаех, че мухълът така бързо превзема партийните структури, а самите лидери сякаш току-що бяха излезли от килера. Тъй като трябваше да говоря за четвъртата власт, се питах - това отсреща каква власт е? Изобщо власт ли е? Ако е власт, за какво се бори и дали води някаква борба? Исках да си изясня картинката  -  ако това отсреща е власт, как трябва да се държи четвъртата власт, каква е ролята й, има ли нужда от нея. Първото, което ми хрумна, е шут в задника и с няколко търкулвания по стълбите едната власт е на улицата. Още по-добре, ако се озове близо до боклукчийската кофа. Коя власт обаче?

Това се случва в телевизионно предаване на живо и няма начин някой да те забърше, ако ти хрумне да изцапаш пейзажа. То е като в реалити шоу  -  публиката предпочита да станеш за смях, така се забавлява по-добре и затова гледа.

Темата е партийният мухъл. Господин Николай Радев например твърди, че накъдето и да се обърне - не вижда мухъл по фасадата на БСП. Освен това основният въпрос в партията не е отношението между бедни и богати. Напротив  - хубаво е, че има много богати, които ще учат и бедните да станат богати.

Виждал съм Коритаров да гледа странно, но в случая шефът на червените общински съветници успя да го докара до изумление. Имах усещането, че един от двамата няма да издържи и ще си тръгне. Залагах, че от стола първи ще стане Коритаров. Така щеше да намекне коя власт би трябвало да се търкулне по стълбите със силен шут отзад. Наистина не предполагах, че мухълът така бързо покрива партийните структури. Стана дума и за новото лице на партията, но разговорът се затегна и не се разбра дали за лицето е спорът, или за задника. Останах с впечатление, че лъсна нечий задник, вероятно на партията. Въпросът е откъде искаш да погледнеш лицето. Подобни сцени приключват по един и същи начин  -  скръцва вратата на килера и завесата пада. За по-голяма достоверност камерата може да покаже и мухъл. А може и мухльо.

Волен Сидеров е мухльо и това провокира темата за партийния мухъл. Когато даваше оценка за своя лидер, Тодор Христев не предполагаше, че ще се наложи да говори и за мухъла в партията. За една мухлясала история, която преди година обърна политиката в Пловдив и легитимира нечии партийни задници, които си мислят, че това им е лицето.

Сидеров наредил на съветниците от Атака да бутнат Йордан Кюмюрджиев, но така да го направят, че камерите да хванат лицата им, а не задниците. Тъй като маньовърът бил доста сложен, две от съветничките трябвало да се разреват, тъй като не искали да бутат Кюмюрджиев. Христев и още двама гласуват за оставането му, а ревливите съветнички  -  против. Христев показва бюлетината си на журналистите и всички вярват, че Атака е с Кюмюрджиев. Така след една година се стигна до изумителното: Извинявайте, господин Кюмюрджиев!

Нали ви казах, че е като в риалити шоу. Партийната конспирация е разкрита в ефир, извинението е в ефир. Конспирацията и партийният мухъл вървят заедно. Опитвам се да разбера двете ревящи съветнички от тази мухлясала история. Опитвам се да разбера тяхната партия, която от година, изглежда, е започнала да мухлясва. Опитвам се да разбера партийната конспирация. И най-отгоре  -  един мухльо! Що за партия е това? В отговор Сидеров изсъска по телефона: Кажи на Христев, ако има мъжеството тази отрепка, нека дойде и да ми го каже в лицето този плазмодий!

Тази сцена завършва по същия начин  -  вратата на килера проскърцва и някъде там се шмугва поредният партиен доносник, поредният мухлясъл партиен лозунг, поредният партиен кьорфишек, поредният партиен лумпен, или просто партията прави отчаян опит да се бори срещу нашествието на молците. Всичко е възможно. В тази сцена две разревани общински съветнички съвсем не са достатъчни.

Коя власт обаче? Ако сте забравили, една власт трябва да се търколи по стълбите, подсилена от як ритник, и да са озове до казана за боклук. Чудя се, докато мойде моят ред и слушам за партийния мухъл. Партийното говорене е отвратително. Ако предадеш отвращението си и на читателя, излиза, че четвъртата власт е постигнала една от редките си незначителни победи. Така тя запазва все още шансове да не се сурне по стълбите. Тя винаги е в деликатна ситуация  -  да остане наистина власт или да обслужва друга власт. При обслужването няма голям избор  -  отиваш при тези, които трудно правят разлика между лице и задник. И бързо се превръщаш в задник. Това, разбира се, понякога може да е прекрасен избор.

В съветите към сина си Фердинанд отбелязва, че колкото повече обсипваш царедворците и блюдолизците с почести и пари, толкова те стават по-глупави и по-лигави. Мисля си това, докато слушам за партийния мухъл и избора на четвъртата власт. Тя лесно избира да бъде лигава и глупава. Гледам отсреща другата власт  -  на партийните мухльовци, на партийните лумпени, на разреваните съветнички и четвъртата изглежда като Терминатор. Къде, по дяволите, тя губи силата си!

Говоря си по темата с човек от властта. Говорим си за черното и бялото. Той например твърди, че ако две седмици искаш 25 лева за тон софийски боклук, а на третата си съгласен на 14 лева, не се е случило нищо особено. А за 14 е настоявал политическият ти противник. Разбира се, че не се е случило нищо особено. Въпросът е доколко правиш разлика между лице и задник. Всъщност ние сме си говорили точно за това, а не за черното и бялото. Разликата е изборът на четвъртата власт. Тя винаги разполага с тонове тоалетна хартия. Другата власт знае това и често държи дори ключовете от склада. Ах, тази любезна четвърта власт!

Коя власт обаче? Въпрос на избор. Никой не ти пречи да бъдеш глупав и лигав. По-лесно е. Четвъртата власт има сериозен проблем. За да е силна, отсреща трябва да има друга силна власт с реална политика. Ако не е така, шутът отзад е добро решение. Коя власт обаче да се търколи по стълбите и да опре в боклука на улицата? Въпрос на избор.

Още една гледна точка за мухъла. Сатирикът и журналист Калин Калинов беше осъден, защото видял мухъл в културния отдел на Асеновградската община. По ирония на съдбата служителка в този отдел държала и ключа, който ползвали от неонацисткото сборище в клуб „Библиотеката". Каква ирония на съдбата! Какво тържество на мухъла!

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
червеноармеец

червеноармеец

11.10.2009 | 20:33

не разбрахте ли, малоумници, че управлява бе отбора на комунисктическакта партия . А отборът бе Сергей Станишев, сега диойдоха истинските комунисти. Пресметнете бе, глупаци, бойко борисов напусна МВРВ защото не искаше да се деполитизира -т.е. да напусне БКП. Цецка е БКП -председателят на парламента. Цв. Цветанов и тиой също е бил БКП, Божисдарв Димитров -тоже, Ваньо танов -сто пъти комунист, половината деп,утати са комунисти-хак ви е да ви управляват комунягите, ще търсите със свещ Сергий, ама бойко така щеф ви го нахака,че няма накъде да мърдате

Отговори
0 0
скептик

скептик

11.10.2009 | 20:28

хайде, стига с тези простотии-марица си е един валяк -върви по енерция, оставете го да се забие в пропаста. Ако ще и главният редактор да пишеэ всеки десн -творческата безпомощност на целия колектив лъщи с пълнва сила

Отговори
0 0
читател

читател

11.10.2009 | 20:26

Марица си е добър вестник, но умиращ-такава е жестоката истина.Ако щете и задника да си съдерете,1 няма да го спасите.Няма вечно щастие, както няма и вечно нещастие -дай,боже лигите на арменеца да се последни, омръзна ни да ви четем -близалките са хубаво нещо, ама са за еднократна употреба

Отговори
0 0
некадърник

некадърник

11.10.2009 | 20:23

господин главен редакторе, защо имитирате Струма,нали бяхте големия вестник из0вън столицата? Какво стана та имитирате уж смешния вестник "Струма" ? Ами и ако там се беше намесил вашият вожд Ерамян -това нямаше да е Струма, а вашето ксерокопие. Добре ,че те имат самочувствие и мръсния рамнец ходи само ддва пъти там - на Коледа и на празниках на вестника.Жалко е да съсипеш нещо, а след това да даваш за пример това, което не си успуял да разрушиш.

Отговори
0 0
Михов

Михов

07.10.2009 | 16:15

На този пожарникар Бойко Бориесов , на малоумника ДЯНКОВ и на топсерсема Цветанов им е по-дебела главата , напълно празно пространството между ушите и по-високо самочувствието, отколкото е здравословно !...Само кретенизмът им е на ниво !!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ... „Благодарим „ безкрайно на „ бащицата „ Бойко Борисов за „гениите „ , които ни натресе в управлението . Все повече от тези, които гласуваха за ГЕРБ вече гледат ето така http://www.freakycreek.com/gallery2/v/Funny+Advertisements/gerber-hot-sauce.jpg.html И това е тържество на мухъла !... В главите на българските избиратели ...

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?