Следвайте ни

Лицата на Пловдив в книга - от Булгаррено до Горбачов

"Пловдивска хроника" е второ оригинално издание с две лица на тандема Коджабашеви

viber icon

Фотоси и текст, представящи знакови за Пловдив събития и личности,  включва четвъртата книга албум на Иван Коджабашев, един от най-изявените фотохронисти на града под тепетата. 

 В историческия раздел на "Пловдивска хроника" са представени фотоси от посрещането на Граф Игнатиев в Пловдив, на офицерския клуб с оригиналните куполи, сринати при земетресението през 1928 г., на знаменития Куршум хан.

Рубриката „Хроника на събитията” фиксира ключови за Пловдив дати в периода 1959 - 1989 г. 

Показан е най-успешният кмет на Пловдив Божидар Здравков.

Представени са посещенията на известни личности в Пловдив - на архитекта на перестройката в Русия Михаил Горбачов, на първата жена космонавт Валентина Терешкова, на звездата на българската музика Емил Димитров. 

Запечатан е мащабният ремонт на главната улица на Пловдив през 1977 г.

Култов кадър от 1990 г. с опашка за кренвирши пред магазин на Главната връща спомена за кошмара на икономическата криза от началото на прехода.

Една от най-любопитните снимки  е тази на първите български автомобили Булгаррено - един многообещаващ, но провален икономически проект от времето на социализма.

В книгата са събрани снимки на най-известните пловдивски художници - Димитър Киров, Георги Божилов-Слона, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, както и на изявени местни политици, писатели, артисти, спортисти.

С текст и атрактивни снимки е представен емблематичният  младежки клуб "Искра-100”, първи подобен в страната. Близо две десетилетия, до 1982 г., клубът в Бирхале "Каменица" в подножието на Сахат тепе е любимо място за забавление на младите пловдивчани. Тук гостуват най-популярните за времето музикални състави и изпълнители - „Щурците“, Лили Иванова, Емил Димитров, а диджей е известният Тома Спространов.

"Пловдивска хроника" е второ оригинално издание с две лица на тандема Коджабашеви. Второто лице на книгата - новелата "Апартамент номер 9" на Тони Коджабашев, е своеобразно продължение на пловдивското пътешествие във времето с бариерите и мечтите на модерните млади.      

Така в "Пловдивска хроника" оживява уникалният дух на града край Марица - древен и съвременен. 

Баща и син

Баща и син Коджабашеви са уникален творчески тандем.      

Иван Коджабашев е завършил Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”. Дългогодишен отговорен секретар на  в. „Марица”. Автор на четири самостоятелни фотоизложби. Носител на награда „Пловдив” за журналистика. Автор е на книгите фотоалбуми „Местно време”, „Обратно броене” и „Неповторими мигове”, "Пловдивска хроника".

Тони Коджабашев, дипломиран психолог, поет и прозаик. Автор на 9 стихосбирки, на пиесата „Парламент”, на книгите със социално ангажирана проза „faceЧУК” и „faceЛУК”, новелата "Апартамент номер 9". Във “Вторник вечер в Стария град“ възкресява спомена за знаменитата Поетична академия на Добромир Тонев.

Обувките пред прага

Апартамент №9 е толкова реален, колкото и всички герои, описани в тази книга. Апартамент №9 може да е всеки един апартамент. Това може да е вашият апартамент. Или този до вас. Или този под вас… Огледайте се! Действащите лица може да сте самите вие. Познахте ли се? А това, което се случва тук, дали не се е случвало и с вас някога? Защото винаги ще има един апартамент №9! В този град, на тази улица, в този блок… Винаги ще има един Пиф, влюбен в живота, обичащ, страдащ, неразбран - но винаги с високо вдигната глава! Винаги ще има една Жена с много имена - толкова много, че е трудно да ги запомниш всичките.

Винаги ще ги има и Приятелите! Дори и тези, които вече ги няма сред нас…

             Защото мисля, че единствено времето, през което сме били заедно, има някакво значение! И това е времето, през което сме били истински  щастливи! Иска ми се вратата на апартамент №9 винаги да е отключена, а на прага <210> да са наредени безброй чифтове обувки… Толкова ли много искам?! Не залоствайте вратите си! Повдигнете резето и поканете себеподобните си!

Живейте! Обичайте! Днес! Сега! Тук!... 

Защото утре може и да е късно. Защото утре може и да нямате тази възможност…

            Ударете чинела и дайте старт на едно ново начало!

Не се страхувайте! Не оставяйте апартамента празен!

            Нищо че съседите ще думкат по стената, докато им посинеят юмруците…

Из "Апартамент номер 9" 

 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?