965

Летище Пловдив си търси 1,4 млн. лева от Министерството на транспорта, иска помощ от областния

Ръководството на Летище Пловдив потърси съдействие от областния управител Ангел Стоев за среща с министъра на транспорта или негов заместник. Поводът е неразплатени от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" 1,4 млн. лв. за вече извършени дейности. „Средствата са ни необходими, за да можем да изпълняваме инвестиционната си програма, свързана с планираното увеличение на пътникопотока“, заяви изпълнителният директор на аеропорта Красимир Пешев. Той получи уверение от областния управител Ангел Стоев, че ще получи пълно съдействие.

Красимир Пешев и председателят на Съвета на директорите Дойчин Ангелов обясниха, че летището увеличава пътникопотока, като активно работи за разкриване на нови редовни линии и директни чартърни полети. През последните месеци са подобрени икономическите показатели, като са увеличени приходите от дейността. 

Летището седмично обслужва 5600 пътници от 14 редовни полета по 4 направления - Лондон (Лутън), Лондон (Станстед), Дъблин и Меминген. Предстои да бъдат открити още редовни линии от Пловдив за Бурса и Истанбул. До края на годината се очаква да приключат преговорите за възстановяване на линиите до Милано, Брюксел, Барселона и Франкфурт за летния сезон догодина. В плановете за развитие на летището е да стартират и чартърни полети от Пловдив до Анталия, Бодрум, Кападокия и Египет.

Всички тези линии ще подобрят значително транспортните връзки на Южния централен район с Европа и Азия, ще допринесат за развитието на икономическите и търговските контакти, както и ще окажат положително въздействие на туристическия сектор. 

За улеснение на пътуващите вече има директна транспортна връзка между летището и Пловдив. От юни месец аеропортът договори с частен превозвач и пусна шатъл бусове. Те тръгват от спирката на бул. "Христо Ботев" срещу автогара "Юг" два часа и половина преди всеки полет. След това изчакват пътниците от пристигащия полет и ги превозват до Пловдив.

С цел по-добро обслужване на пътниците предстои Община Пловдив да открие редовна автобусна линия от Пловдив до летището. Съвсем скоро  ще бъде обявена обществена поръчка за избор на превозвач.

По инициатива и с финансовата подкрепа на Фонда за развитие на летището през септември ще започне и внедряването на интегрирана информационна платформа. Тя ще обедини ресурсите и потенциала на целия регион, за да може на туристите и гостите да бъдат предлагани  на атрактивни цени в пакет различни дестинации. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
смешници

смешници

19.08.2022 | 22:08

Сериозно ли очаквате от Областният Управител да ви направи среща с Министъра /или негов заместник/? Срамота!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?