4020

Лентата, която покори Флоренция: „Древноримският Пловдив“ с БГ премиера в Епископската базилика

Документалният филм „Древноримският Пловдив“, който направи фурор на фестивала „Археофилм“ във Флоренция, ще има своята БГ премиера и тя ще е в Пловдив. Мястото е Епископската базилика на Филипопол, и това ще стане на 20 април 2024 г. от 18 часа, съобщи за „Марица“ Мирослав Стамов. „Древноримският Пловдив“ е създаден от частната българско-италианска фондация „Рим“ на пловдивчанина, който е продуцент на лентата.

За събитието под тепетата пристига самата Джудита Прунети, директор на престижния международен филмов фестивал „„Археофилм“. Амбицията е от тази година Форума да има своя прощъпулник и в Града на тепетата. Идеята е той да се провежда тук всяка година и така да дава арена на филми, снимани по целия свят. Темата остава неизменна и тя е археология, изкуство и околна среда, уточни Мирослав Стамов. Неговата фондация „Рим“, която стои зад създаването на филма „Древноримският Пловдив“ ще бъде главен организатор на събитието.

Режисьор на филма „Древноримският Пловдив“ е Борис Славчев, който живее и работи в Рим. Младежът се запознава със Стамов преди година в италианската столица, където той му разказва за идеята си. След време двамата се срещат в Пловдив, обсъждат проекта, оглеждат и конкретни локации за снимките. Към екипа се присъединява и операторът Симеон Михайлов, който работи за Warner Brothers в Лос Анджелис. Заснемат филма само за една седмица в Пловдив. Премиерата му е през октомври 2023 г. в Българското посолство в Рим. Припомняме, че лентата получи специален приз от „Археофилм“ – форума, който се организира от Archeologia Viva (Giunti Editore). 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?