Следвайте ни

Лек спад в цените на имотите в Пловдив

Очакваният бум в търсенето на жилища заради Европейска столица на културата не се случи

viber icon

В Пловдив има застой както в цените, така и в броя търсения на имоти, констатират брокери от големите агенции. Средната цена за апартамент в Пловдив е 757 евро/кв. м, което е по-ниско в сравнение с Варна и Бургас, обясни Стефан Моллов от “Bulgarian Properties”.

„Цените като цяло вече се нормализират - паднаха надутите изкуствено цени заради очаквания ефект на Пловдив европейска столица на културата. Това особено личи за топ локации като центъра, Стария град, Капана. В голяма степен не се сбъднаха очакванията, свързани с ЕСК, от 2018 г. в сферата на имотите. Цените вървят от високобюджетни сделки от над 1000 евро/кв. м надолу“, допълва Моллов. Купувачите предпочитат апартаменти предимно в центъра, "Кършияка", квартал „Христо Смирненски“ и в района около Гребната база и мол Пловдив, посочи експертът.

В същото време, според статистиката, днес в страната най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (73.9%), следвани от жилищните кооперации (16.5%). В сравнение с първото тримесечие на 2018 г. се наблюдава увеличение в броя на новопостроените къщи, жилищните блокове и сградите от смесен тип, докато броят на новопостроените вили намалява. От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2019 г. със стоманобетонна конструкция са 77.2%, с тухлена - 19.7%, с друга - 1.9%, и с панелна - 1.2%.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Бургас - 85 сгради с 350 жилища в тях, Варна - 82 сгради с 537 жилища, и Пловдив - 77 сгради с 408 жилища в тях.

 

Тенденции

Жилищният пазар в България вече преминава на съвсем ново ниво на развитие, констатират брокери на имоти. Общото мнение е, че комплексите от затворен тип не трябва да правят компромис с отворените пространства и озеленяването.

Стремежът на инвеститорите е да се разчупват стереотипа и да се създават все повече устойчиви проекти. Последната тенденция на пазара е да се развива концепцията на отворените жилищни комплекси от типа „град в града“. Те се развиват около голяма обществена зона с галерии, с търговски площи, паркове, спортни зони, детски площадки и много зеленина.

Наблюдатели на пазара твърдят, че една от причините хората да купуват жилище в затворени комплекси е сигурността. Комплексите са частна собственост, достъпът до тях е по-труден от стандартните отворени квартали и съответно
криминалната дейност е сведена до минимум. Движението на автомобили също е ограничено. Така пространството около дома е гарантирано - то е по-тихо и по-безопасно за детски игри, домашни любимци или каране на велосипеди. 


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

123

123

30.05.2019 | 22:07

Надути са цените, ще падат още - няма кой да купува вече.

Отговори
2 0
4000

4000

29.05.2019 | 23:30

Половината година вече минава от Културната столица , а към края на годината ви казвам , че ще има голям спад в цените , с повече от 10% . Догодина спадът в цените ще продължи и изкуственият балон надуван през последните 3 години ще направи "ПУК". Ще има фалит на предприемчи и строители и доста хора ще изгорят с дадените пари на зелено . Този филм сме го гледали и през определен период се повтаря .

Отговори
4 0
аз

аз

29.05.2019 | 23:10

Е нищо де .... то балон НЯМА ..... падане на цените НЯМА да има ........ абе с две думи .... скоро ...МНОГО СКОРО ..... на реални цени от 400евро ще се молите някой да ви купи НОВИТЕ НАСРАНИ ПОСТРОЙКИ !!!!!!!!!!!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?