71

LEGO град и битки с роботи превземат "Колодрума" СНИМКИ

Осмината най-популярни тийн инфлуенсъри допълват събитието с Teen Boom Fest

Първо издание на Световния фестивал за LEGO роботика пристига в Пловдив с гръм и трясък. Събитието е единствено по рода си и ще превземе многофункционалната зала "Колодрума" в съботния ден. Вратите отварят в 10 часа, залата ще е разделена на шест зони, а водещи FIRST® LEGO® League ще са популярната двойка Арти и Кристи от Teen Boom Fest. 

Целодневна програма за посетители от различни възрасти са подготвили организаторите на първото издание на фестивала. Официалното откриване ще се състои в 12 часа с концерт на формация за ударни инструменти „Престо“. След старта на събитието ще бъде отворена и сцената за битки на роботи, които ще изпълняват мисии, а съдии ще следят за спазване на правилата, преди да обявят имената на крайните победители. През целия ден - от 10 до 17.30 ч., публиката ще може да види FIRST® LEGO® League отбори, които ще представят свои изследователски технологични проекти, както и да разгледа изложбите, да се включи във фен зоните, работилниците и демонстрациите от програмата.

Към събитието в Пловдив се присъединява и Фестивалът за младежка култура Teen Boom Fest. Той ще доведе осемте най-популярни тийн инфлуенсъри: Арти и Криси, Linsho, Йоан-Петър, Megsunn, Presinka, BlackGogo и Kriskata. Посетителите ще могат да се видят на живо с тях, да вземат автографи и

да се снимат с тийн звездите в зоната за фен срещи.

Linsho (Лина Соколова) е сред най-известните инфлуенсъри

Клубът на български колекционери на лего ще представят цяла серия модулни сгради, фен модели от серията Ideas, уникални лични колекции от tecnic, bionical. Всеки желаещ ще има възможност да опита да контролира великолепните влакове от сивата ера на 12-волтовите двигатели, продавани между 1980 и 1990 година. Феновете на конструкторите ще могат да посетят специално изграден лего магазин.

Фестивалът ще даде възможност и за индустриални иновации. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация ще представи колаборативни роботи, автоматизация и проекти на FESTO и Schneider.

За запалените по лего на всеки кръгъл час между 11 и 17 часа

автобус ще превозва желаещите да посетят събитието.

Началната спирка е пред хотел „Тримонциум“. Фестивалът ще е безплатен за всички посетители.

Един от най-интересните елементи там ще бъдат учениците. 24 отбора финалисти с участници от 10 до 16 години, избрани измежду 50 училища от цялата страна, ще премерят сили в състезание с лего роботи, изпълнявайки мисии по правилата на световния формат. Темата тази година е „Суперсили“ - с акцент върху възобновяемите и традиционните източници на енергия, като мисиите на състезанието са свързани с нея. На нея са посветени и изследователските проекти на участниците. С два отбора се включва отбор Kinder coder към читалище „Захари Стоянов“ в града под тепетата. Kinder Babies ще презентират идеята как топлината на човешкото тяло може да се използва за захранване на телефони. А Kinder Bots, в който влизат ученици от пловдивското ОУ „Васил Петлешков“, представят прототип на сграда с механичен соларен покрив, който сменя позицията си според нивото на светлината, за да увеличи ефективността на панелите и количеството произведена енергия.

Соларен панел за училищна раница,

който може да зарежда или пауър банка (преносимата батерия) в раницата, или директно телефона или лаптопа, ще демонстрират „Роботчовците“ от Русе. Отбор mivka, също от Русе, представя проект за домашен ВЕЦ - изобретение, чрез което силата на консумираната вода в жилищата на многоетажни сгради се превръща в електрическа енергия за нуждите на домакинствата. Третият русенски отбор демонстрира технологично решение, което използва вибрациите на звука, за да захранва осветлението в дадено помещение. Учениците са го тествали по време на танцов спектакъл в училище.

Умен електромер и приложение, чрез което домакинство или офис може да контролира своето потребление, производство на електричество от солена вода в частните домове, са част от изследователските проекти, които ще презентират пред жури и публика участниците във фестивала.

Ключова цел на формата e насърчаване на любопитството и интереса на децата и младежите към роботиката и ефективното прилагане на знанията и уменията, придобити по време на работата им с роботите, в реалния живот. В допълнение фестивалът се стреми да привлече родителите като важен фактор за развитието на техните деца. Не на последно място организирането на форума цели да постави България на картата на глобалната общност FIRST® LEGO® League.

Организатори са Фондация „Пловдив 2019“, в партньорство с Център за творческо обучение, Развойният център на SAP в България, Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Професионална асоциация за роботика и автоматизация (PARA) и образователният портал "Уча в Пловдив".

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?