Следвайте ни

Легендата Йордан Йовчев спортува с пловдивски ученици ВИДЕО/ СНИМКИ

viber icon

Легендата Йордан Йовчев спортува с пловдивски ученици, а децата преминаха през сензорна пътека от рециклирани материали. Така точно в 12:40 пловдивското училище „Св. Софроний Врачански“ даде началото на Европейския ден на спорта в България, който от миналата година излезе извън пределите на Европа и вече се провежда на 4 континента.  У той то се организира от сдружението  БГ Бъди активен. 

Само за броени минути футболните игрища в двора на училището се изпълниха с деца, а ентусиазъм, детски глъч и много усмивки белязаха началото на празника. Още с пристигането си Йордан Йовчев беше наобиколен от петокласниците. Всички те бяха подготвени с тетрадка и химикал в ръка, за да вземат автограф от легендата на спортната гимнастика у нас. Други пък избраха да запечатат момента по по-съвременен начин – чрез селфи. 

„Важно е в час по физическо да полагате усилия, за да сте здрави. Трябва освен жадни за успехи, да сте концентрирани, да слушате родителите, но и учителите. Движете се ежедневно“, посъветва ги Йордан Йовчев. И ги поведе към терена за кратка физзарядка. 

Заниманията продължиха със спортни и образователни игри. Децата преминаха по сензорна пътека, направена от рециклирани материали – капачки, тапи от вино, камъчета, лего части, точилка. Така те се научиха, че нещата, които в ежедневието си изхвърляме, могат да бъдат използвани и като полезни за здравето уреди. Освен това по този начин ще се намали и боклукът. „Минаването  през различни неща – капачки и гъби – е доста приятно и малко гъделичка краката“, каза петокласничката Алексия, след като премина по пътечката. На същото мнение бяха и съученичките й Ани и Габи. 

„Минавайки по пътечката, децата си правят масаж на краката, което подобрява кръвопотока, лимфотока на стъпалото и заздравя мускулите. В края на пътечката пък има една малка част, където могат да се направят и други упражнения с преместване на предмети“, обясни рехабилитаторът Антония Мирева. Идеята за сензорната пътечка дошла трудно, но самата изработка станала бързо – за час и половина. За осигуряване на материалите на помощ се притекли семейството и приятелите на Антония Мирева. А дъщеря й помогнала с направата на рециклираното спортно съоръжение. „Тя ми помогна с това, че изряза своето краче. Тя е 5-6 клас, но става и за по-големи крачета. Помогна и със залепянето на материалите със силиконов пистолет“, обясни Мирева

Всички, които преминаха по пътечката, получиха подарък от рециклирани материали. Едни си тръгнаха с несесери от пластмасови бутилки, а други с кубчето на Рубик от капачки, морски шах от капачки, както и с играта „Хвърли и хвани“. „Хвърли и хвани“ е направена с част от пластмасово шише, шоколадово яйце и връвчица. 

Клуб по таекуондо TAEKWON-DO АСТК „Тракия“ Пловдив пък направи демонстрация пред учениците. Подрастващите се включиха и в тренировки по лао джи и йога. Не мина и без традиционни игри като футбола. Мачът между децата беше воден от  треньорите на ФК “Пловдив” и емблематичният вратар на Ботев (Пд) от 90-те години Лилчо Арсов.  

„Когато бях на вашата възраст, заедно с връстниците ми бяхме принудени да си разчертаваме сами игрище, да сглобяваме врати и да взимаме отнякъде мрежа, за да поритаме топка“, разказа на учениците кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, който има седми дан по таекуондо. И като един истински възрастен не пропусна да се обърне към малчуганите с призив да спортуват, но не това, което родителите им желаят, а това, което на тях им харесва. 

Учениците си тръгнаха от спортния полуден заредени с много енергия, тениски и маски. 

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?