44

Легендата Бетани Хюз ще снима съкровищата на Пловдив СНИМКИ

Прочутата британка от Viasat History пристига в началото на май,  за да тръгне по следите на възрожденските къщи

 

Бетани Хюз е историк, телевизионна водеща, автор и професор. Прочутата британка пристига в Пловдив, за да тръгне по следите на възрожденските къщи, накацали по хълма, приютил Стария град. В началото на май тя и екипът ѝ идват под тепетата, за да снимат поредния епизод от поредицата „Съкровища с Бетани Хюз“ за Viasat History, научи от свои източници „Марица“.

На фокус в зрелищното ѝ пътуване този път попадат още Видин и Белоградчик. „Винаги трябва да уважаваме миналото, защото, ако ценим миналото, то ценим и настоящето, ставаме съпричастни“, обича да казва Хюз. За нея вглеждането в историята опира преди всичко до уважение и разбиране. А древната българска история е завладяваща.

Миналата година Хюз посети Пловдив, където изследва тайните на Епископската базилика, която е част от Античния Филипопол.

Тя засне емблематичния древен паметник за третия сезон на своето предаване „Съкровища с Бетани Хюз“, където включи още тракийската гробница в Казанлък, монумента на Бузлуджа, Несебър, Хераклея синтика, Рилския манастир, гробницата в Свещари, Никополис, Националния исторически музей. Екипът ѝ засне и прочутите по света ритуали с кукери и нестинари.

Бетани Хюз е възпитаник на Оксфорд и професор в Кеймбридж. Тя е родена на 14 май 1967 г. в Лондон. Печели стипендия, за да учи в престижното частно училище Notting Hill and Ealing High School, което е с богата история и в него се обучават само момичета. В него се влиза с интервю и с приемен изпит. Получава стипендия и за обучението си в колежа “Св. Хилда” в Университета Оксфорд. Днес тя се занимава с научна дейност към King’s College London и е преподавател в Кеймбридж към Института за продължаващо образование.

Определят Бетани Хюз като първата дама историк, която успява да пробие в мъжкия свят на представящите исторически тематики в документални филми. Дъщеря на английски актьор и сестра на журналист, черпейки вдъхновение от талантите на близките си, тя е добавила към това научната кариера, дипломата от Оксфорд и огромните си знания по история. Автор е на три книги и на многобройни радиопредавания, името ѝ е познато най-вече с вълнуващите ѝ филми за National Geographic, BBC, Discovery Channel, PBS, The History Channel и Channel 4.

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 6 оценки
4.3/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Трябва да иде в

Трябва да иде в

24.04.2024 | 15:49

Трябва да иде в Общината!

Отговори
0 0
Yay

Yay

24.04.2024 | 14:10

Уникална ! Следя филмите и клиповете , които пуска и историите , които разказва ! Винаги много увлекателно ги представя - най-интересна ми беше поредицата за древен Египет ! Ще чакам с нетърпение и интерес !

Отговори
12 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?