Лавина от аварии: Евакуират Бунарджика заради ВиК (НАПРЕГНАТА история)

Звъним на 112, защото там разговорите се записват и могат да ни послужат пред съда, твърди Любомир Чакъров

Пловдивчани намериха начин да накарат институциите в града да се размърдат. Спешният номер 112 стана дежурен и за ВиК аварии. Разговорите на 112 се записват и записите се съхраняват, което може да послужи като доказателство, ако трябва да се явим на съд например, обяснява пред екип на вестник "Марица" логиката си Любомир Чакъров. Той живее в района на Бунарджика и почти цяло лято страда от безкрайните аварии на ВиК мрежата в района. Вода газим, жадни ходим, посочва напрегнатата квартална история той. Тук през два дни няма вода в чешмите, за сметка на това обаче водата шурти по улиците, видя на място екип на вестник "Марица"

До нетрадиционната мярка да занимава националния спешния телефон с водни аварии Любомир Чакъров стигнал, след като няколко пъти чувал сигнал „свободно” на телефона за аварии на водното дружество в Пловдив. Опитвах още няколко пъти да се свържа, но без резултат и затова подадох сигнал на тел. 112. Случаят наистина беше спешен, защото  се опасявах от спукване на тръба и опасно събиране на голямо количество оси около течащата вода, аргументира се той. Любопитното е, че телефонистите от 112 търпеливо изслушвали жалбата на пловдивчанина и предавали сигнала до отговорната институция. ВиК не правят отчет кога и колко пъти имат сигнали за определени улици и така не могат да преценят колко е критична ситуацията за хората, допълва той. Ето защо при всеки теч първо информира 112, а после и ВиК.

Кварталът около парка Бунарджика отдавна се бори с воден дефицит. В последните няколко години на ул. „Брегалница“ ежемесечно се пука основният водопровод, захранващ малки и големи улици наоколо. За отстраняването на авариите е нужно около 3 часа от страна на ВиК-Пловдив. Водата започва да извира от улицата в продължение минимум на 1 час до пристигането на ударния екип на водоснабдителя. Дори и на специалистите им е много трудно  да намерят точното място на теча, защото улицата толкова много пъти е разкопавана заради аварийни ремонти, че прилича на лунен пейзаж, разказват хората от квартала. На 4 август т. г. ситуацията излиза извън контрол и съкооператори от околните улици ударно започват да правят бент от чували с боклуци от строителни материали, за да спрат притока на водата към гаражите и подземните етажи. След 3 сигнала на тел. 112 в 14,00 ч. пристига ударна бригада на ВиК-Пловдив, които за още 3 часа успяха успешно да отстранят аварията. Време за радост обаче не останало. 30 минути по-късно на 50 метра по-надолу по улицата отново потече вода от една от кръпките, която преди няколко месеца бе запечатана. Този път обаче улица започна да се напуква и да пропада. Много съседи набързо събраха багажа си и се евакуираха при близки и роднини, посочва Чакъров. До вечерта и този теч бил запушен, но отново останахме без вода заради авария на бул.”Руски”. И това се повтаря през ден. Не може в 21.  век да бъдем оставени на сухо с дни, когато за една седмица тръбите могат да бъдат сменени с нови. Безумно е да кърпиш един и същи водопровод над 22 пъти в рамките на няколко години и това да не ти прави впечатление, оставяйки всеки път единствената улица, свързваща „Волга“ и „Данаил Николаев“, в тежко състояние, коментират хората от района.

Това е потресаващо, всяка сутрин, като се събудя, първо се моля да имам вода, на ръба на търпението е Любомир Чакъров, който между другото е основател на платформата I love Plovdiv. Той вече е организирал съседите си и събира подписка за цялостна подмяна на тръбите в критичния район. Според нас става въпрос за около 200 метра тръби, посочва ориентировъчно той.

Няма нужда от подписки, ще вземем своевременно мерки, заяви пред „Марица” управителят на ВиК-Пловдив Спартак Николов. В момента се изготвя проект за цялостния ремонт на тръбите. Ще се поднови не само уличният водопровод, но и сградните отклонения. Пари за тази инвестиция има, въпреки че още не е ясна точната сума, която ще трябва да бъде вложена в инфраструктурата край Бунарджика. До края на септември месец ремонтът ще е направен и проблемите на хората - решени, категоричен е управителят. По думите му обаче, става въпрос за цялостна подмяна на 60-70 метра тръби, а не на 200, каквато е преценката на потърпевшите граждани. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?