Следвайте ни

Къща "Ламартин" е под ключ вече петилетка

viber icon

„Цветето на Джамбаз“ - фамозната къща "Ламартин", стои затворена вече пет години. През 2014 г. Областната управа прекрати договора за наем на Дружеството на писателите, което преди това я стопанисваше в продължение на 16 години.

Понастоящем разкошното здание, което помни стъпките на френския поет Ламартин и президента Франсоа Митеран, е в активите на „Старинен Пловдив“, който все още не е решил какво да я прави. Къщата на богатия търговец Георги Мавриди е построена през 1829 г. на ъглов парцел, граничещ с три улици, и има уникален архитектурен стил.

Сградата е на почти 190 г., притежава архитектурни достойнства, има богата художествена украса, орнаментирани тавани и алафранги. Последният ремонт е правен през 1975 г., затова къщата спешно се нуждае от ново освежаване. Творческият дом е приютявал някои от най-големите български писатели и чужди автори, гостуващи под тепетата.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?