1939

Лачени баби раздават непоискани съвети

Диана Пондалова изписва ликовете им върху чаши

Един ден днешните момичета с татуировки и пиърсинг ще бъдат баби. С татуировки и обеци на пъпа и носа. Как ще изглеждат тогава и какво ще съветват внучките? Пловдивчанка поглежда няколко десетки години напред, за да им направи шеговити шаржове в добавка с крилати фрази, в които е побрано тяхното кредо.

„Колекционира“ и образи на днешни възрастни жени, които прекосяват годините отракано, с розова блузка и без да са загубили нищо от младежкия си дух.

И тези настоящи и бъдещи „лачени баби“ дават „непоискани съвети“. Ликовете им Диана Пондалова изписва върху чаши, с които денят да започне свежо, с намигване и със закачливото послание на гърба: „Ти си бабина душица златна“.

„Искам да накарам хората да видят възрастните жени, с които е пълно наоколо. Да оценят как много от тях са запазили чувството за хумор и духа си буден. Усмивката им ги е издигнала високо над болести и загуби. Някои носят толкова позитивна енергия. Искам един ден аз да съм една от тях и всеки да намери своя начин да остарява точно така“, казва Дияна Пондалова.

Тя е завършила Художествената гимназия в Пловдив, а после и Националната художествена академия. От няколко години семейният живот е сменил адресната ѝ регистрация със софийска. Работи като графичен дизайнер в IT фирма за покер игри. Правила е изящно изкуство, а преди няколко години открила радостта, признанието и удовлетворението, което може да носи и приложното.

Всичко започнало преди 4-5 години, когато на шега и за развлечение Диана

  нахвърляла бърз ескиз на своя колежка, която тогава била 30-годишна.

Представих си я вече на възраст, с червена коса и цигара, колко много би държала на себе си, ако запази своя характер, разказва авторката.

Оттогава не е спряла да се вглежда в хората около себе си. Вярва, че от всяка баба може да се научи много. Е, понякога може да се наложи да се игнорира досадната част, смее се Дияна.

С пост в социалните мрежи предизвикала познати да споделят с нея мъдрости на хора с житейски опит и зевзешки дух. И някак образите от случайни срещи се напаснали с крилатите фрази в колекцията от КГБ - клуб на готините баби. Във варианта на Диана - „лачените“.

Признава си, че за много от персонажите ѝ връзката с действителни лица и събития е към 20-30%.

  Но има и доста съвсем истински дами

Сред тях е например Копринка Седефена от квартал „Горна баня“. Името е измислено, но жената - реална. Диана я видяла да продава свещи в църквата „Св. Николай Мирликлийски Чудотворец“. Припнала от близко магазинче с чашка кафе в ръка - петимна да поговори с някого, който е решил да влезе в храма. В делници - хора малко, и времето бавно се точи. Набързо посетителката узнала, че Копринка тия дни е взела наново да чете Библията - да си припомни кое как е речено там за новата Световна война и доколко може да се отнесе към Украйна. Аха, да тръгне разговорът, и дошла нейна дружка, та темата се прехвърлила на цветята. Копринка гледа стотина саксии. Пък и другата баба се оказала колоритна, на 89 г.

Друг път Диана се заела да рисува докторка на възраст, която срещнала насред пандемията. На шаржа е със зелена манта и слушалки. С кестенява рокля и с роза пък е бабата, с която авторката ходила на курс по английски език. Всъщност, още не е съвсем баба - на 58 г. решила да усвои чуждия език. Пъргава пенсионерка с шапка в цветовете на националния флаг станала прототип на друга героиня - по време на тазгодишното честване на 3 март на Шипка.

Сентенциите им са шарени, колкото и самите те. Например:

„Гледай към слънцето и сянка няма да видиш“.

Или пък „Покрито мляко котка не го лочи“. Журналистката Кристина Патрашкова, позната като редовен участник в предаването "На кафе с Гала", е изобразена с характерната си къса подстрижка и думите: „Четенето сериозно уврежда вашето невежество“.

 

Еньовден идва с автобус 260

Колкото повече от своята артистичност им посвещава, толкова повече нечакани пенсионерки изскачат на пътя на Диана. Така наскоро случайността я срещнала с жена в автобус 260 в София. Връщала се от поляните в квартал „Горна баня“ с набран букет от свежи билки и цветя, които раздавала на пътниците в рейса, понеже е Еньовден.

Пример за Диана е и 90-годишна жена, която се движи с проходилка, но всеки ден изминава разстоянието, което си е определила за деня. Винаги е докарана с рокля с харбали. Носи гердан, обеци и диадема  с изкуствени камъни. Всеки път, когато се срещнат в парка, ѝ разкрива тайната на дълголетието си - движението.

У дома Диана също има една вдъхновяваща баба на своя син на година и половина. Майка ѝ е починала, но пък свекървата Дора заслужава цяла поредица образи - историчка, която се движи в културните среди, и има свежо чувство за хумор. Снахата още не смее да посегне към четката. Чака момента,  когато ще я осени подходящото вдъхновение и ще се роди не шарж, а комплимент.

Дотогава клубът на лачените баби продължава се пълни със симпатични  дами. На измислените Диана смело добавя абсурдни щрихи и биографии. Дафинка Спиридонова е на 70 г. от Шабла и накратко ѝ казват Ди Спи. Кипри се на чашата с татуирана змия на лявото рамо, синя коса и жълта кърпа на черни точки. Работила е като техник на трансформатори в Елпром. През свободното време прави пепелници от велосипедни вериги. Обича да слуша рок от малкото си радио в багажника на колелото. Пие само мастика! Нейното мото е: „Когато нищо не е сигурно, всичко е възможно!“.

Под шала на 68-годишната баба Митка от Ямбол наднича Розовата пантера. Дамата е завила лимба на перчема  и е добавила обеци-халки. Според измисленото CV e учила за барман, но работила като касиер в тото-пункт. Обича силните емоции и високия пулс. Толкоз никой не може да я стигне, че останала стара мома.

„Всички проблеми се решават под юргана“, съветва пък Славянка Чубанова, на 64 г. от Исперих - със своята пухкава наметка, къдрава коса и фиба, забодена артистично на една страна.

 

Докато не се разсмее, не спира

Най-трудно в създаването на образите е да се уловят духът и характерът, споделя Диана Пондалова. Случва се да получи поръчка. Когато познава човека, е по-лесно. Доста сполучливо превърнала в баба даже свой приятел - младо момче, което я предизвикало да го нарисува в пенсионна възраст, и то като жена.

Обикновено ѝ пращат снимки и кратко описание на човека. После решават, че цената от 80-100 лева е твърде висока, шегува се с неудачите си Диана.

Когато работи над някой персонаж, не спира, докато тя самата не се засмее.

 

Живот на точки

Как ще изглежда Диана като баба? Разбира се, че лачено!

Задължително ще е усмихната и с поне 5 гердана - в различни цветове.

Ще бъде с лилава коса и с черно-бяла рокля на точки. Понеже и животът не е хубав в един цвят. По-шантаво и весело е да му сложиш точки.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?