Следвайте ни

Кючука си отдъхна: Бетонният мост остава до пробивите под Централна гара СНИМКИ

Жители от район "Южен" на протест срещу национализацията на имотите им

viber icon

Бетонният мост няма да изчезне, докато не се построят пробивите под Централна гара и "Модър - Царевец". Това обяви главният архитект на Пловдив по време на общественото обсъждане на проекта на ОУП за район "Южен". Въпросът беше поставен ребром от наша колежка Катя Казакова, която живее в "Южен" и споделя мнението на хиляди пловдивчани, че това съоръжение - в този вид или след реконструкция -  е крайно необходимо за града.

Три години е срокът, в който трябва да бъдат построени двата пробива, но тепърва ще се гледат проектите.


 Дискусията водеше главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов. Местната власт представляваха още зам.-кметът арх. Невена Балчева и кметът на "Южен" Костадин Язов. 


Пътна връзка над жп линията  трябва да има, каза още арх. Ахрянов.  Той обясни, че в момента тече проектиране на ЖП възел - Пловдив, който включва и Централна гара. Проектът е много тежък и Община Пловдив води преговори с НКЖИ за  мост  между районите "Южен" и "Централен". Изпълнителят на обществената поръчка  представи идейна разработка  и там нямаше събаряне на моста, допълни главният архитект. Очаква се НКЖИ да запознае пловдивчани с техническия проект.


Същият проект за модернизацията на ЖП възел  предвижда да се премахне   прелезът на Сточна гара и вместо него да се построи пешеходна пасарелка, подобна на тези в "Христо Смирненски" и "Прослав". 


Срещу брутална национализация на частните имоти, заложена в новия Общ устройствен план, се обявиха Величка Лулчева и Деляна Черноземска.  Имотите  се намират на ул. "Комета" 12 и "Прякорец" 13 и 15  до жп линията около търговия "Лъч".  Върху тях  са построени производствени помещения и складове в обща площ близо 20 дка,  но в проекта на ОУП на това място са  предвидени  зелена площ и зона за спорт.


"Защо не ни оставите да реализираме нашите инвестиционни намерения? Зелената площ в имотите ни се залага в общинските планове вече 40 години, а досега няма никакви индикации общината да я направи. Още 25 години ли да чакаме?", попита възмутено Величка Лулчева.  Имотите са били национализирани веднага след Девети септември по комунистическо време. Според Конституцията частната собственост е неприкосновена, напомниха собствениците. 


Арх. Ахрянов също изглеждаше изумен от казуса. "Внесохте ли писмено възражение? Задължително ще го разгледаме", увери той. 


Подобен проблем има и Георги Цигаровски на ул. "Константин Геров" 2.  Неговият имот е "във фризера" от години, тъй като според действащия ОУП оттук  минава Южната тангента.  Трасето е включено и в проекта на новия план на Пловдив.  Идеята е тангентата да свърже бул. "Македония" по ул. "Акад. Петър Динеков" с Коматевско шосе и район "Западен" успоредно на жп линията, а на изток  след "Македония" да мине по ул. "Кукуш"  към  надлез "Родопи" и Кукленско шосе. 

Авторите на ОУП от "Булплан" уточниха, че Южната тангента ще се препроектира. 

Снимки Наташа Манева 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

вътю

вътю

28.10.2020 | 04:26

Допълнете заглавието с"ОКОНЧАТЕЛНО ЗАВЪРШВАНЕ на пробивите..." "ДО ПРОБИВИТЕ..." НЕ ВЪРШИ РАБОТА

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?