1553
Следвайте ни

Квартално добро: Цяла улица събира дрехи и храна за бедни

Мъж направи беседка в памет на загиналия си син

viber icon

Можем да бъдем по-добри, без да ставаме герои. Така пееше навремето Клиф Ричард.  А в днешно време пловдивчани показват няколко начина как може да стане това.

Дървена щайга е окачена на дърво на ул. „Ген. Скобелев“ близо до центъра. На излязлата от употреба касетка някой е добавил преграда за рафт, 6 закачалки и надпис „От хора за хора“.

В махалата не знаят кой точно е неизвестният благодетел, който със самоделната конструкция подканя съседите да помогнат на хора в нужда. Вдигат рамене и в близкия магазин, и в съседните къщи.

Арменско семейство, чиято порта е само на метър-два от дървото, обаче често вижда как на закачалките се появява торба с отеснели обувки или найлонова чанта с дрехи, които нечие дете е надраснало. По-често обаче хора оставят пакет ориз или макарони.

Често това е вечерята на бедни от близката Аджесан махала.

В кв. „Изгрев“ пък мъж е измайсторил беседка и е поставил надпис „Беседка за всички от Петко“.

Стойчо, чието дело е това, живее в блока отсреща. А Петко е синът, когото загубил без време. Кварталът помни момчето като будно и винаги засмяно. Изучило се в Англия, после започнало работа. Тогава дошло лошото – катастрофа, в която загубило живота си, почернила фамилията. Баща му направил беседката, за да не забравя никой за сина му.

Често в нея посядат Таня и Косер с кучето Рекси, особено през лятото, когато е сянка. „В този квартал не се случва често някой да направи нещо такова – казва Таня. -  А и да се случи, трудно се опазва“. Обаче в беседката в памет на Петко никой не смее да пакости. Поставили и кошче, за да не се цапа. Мъже се събират да играят карти, съседки сядат да вземат въздух, докато пренесат торбите от хранителния магазин до входа. Стойчо по цял ден го няма, за да види това, работи на Рогошките гробища и често се прибира чак по здрач.

Снимки: Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Love

Love

15.01.2022 | 21:10

Bravo!Dobroto e blagodat.

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?