1553

Квартал "Парк Отдих и култура" на нокти заради шумов тормоз

Силен шум от подстанция „Прослав” тормози хората, които живеят на ул. „Парк Отдих и култура”. През нощта не може да се спи, дори и да затвориш прозорците, разказват пловдивчани, чиито къщи се намират на отсрещната страна на улицата.

Съоръжението е на Електроенергиен системен оператор ЕАД и се поддържа от дирекция за пренос на електрическа енергия МЕЛ „Пловдив”. Проводниците са под високо напрежение 110/20 k/V, става ясно от табелата на външната врата.

Събуждаме се посред нощ от неприятни звуци, дразнещото жужене не спира нито за минута, твърдят обитателите на съседните къщи и недоумяват, защо не са предприети мерки по обезшумяване на преноса на електроенергия.

Жалба от високите децибели е подадена и в кметството на район „Западен” с искане шумът да бъде замерен към 22 часа вечерта, когато няма фонов шум. Копия от сигнала са изпратени до пловдивската дирекция на МВР , МРРБ, МОСВ и Прокуратурата.

Кметът на района Димитър Колев  разпореди на служителите проверка на място. Ще уведомим РЗИ- Пловдив, в чиито правомощия е измерването на шума, включително през нощта. Общинският Инспекторат не разполага с шумомер, след като още преди няколко години са подарили собствения си апарат на РЗИ.

„Подстанция „Прослав” е построена, преди да се изградят нови къщи на ул. „Парк Отдих и култура" и захранва с ток южната част на Пловдив”, напомни кметът на район „Южен” Костадин Язов, който до преди три години беше председател на Надзорния съвет на Електроенергиен системен оператор ЕАД /ЕСО/.

„Всяка подстанция има излъчване и е нормално да има шум, който се получава при преминаването на енергията и няма как да се намали. Пловдив е най-бързо развиващият се град по отношение на натоварването и консумацията на електроенергията.

Собствениците на жилищните сгради би трябвало да имат предвид близостта на подстанцията, преди да започнат да строят къщи. Законът също предвижда задължително отстояние от подобни съоръжения, които трябва да се спазват”, коментира Костадин Язов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ

ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ

30.08.2022 | 12:20

Отишъл на къра за 400 Евро и се оплаква.... ХАХАХА.... Иди над хижа здравец и там ще ти е тихо.... ПИТАЙТЕ го сега този МОМЪК какво да направим.... Да махнем ЕВН, да заровим гребната база????? И да му обелим едно яйце и да му го поръсим със сол

Отговори
2 0
dimitar

dimitar

30.08.2022 | 05:48

бърза и надеждна банкова кредитна услуга за всички Нашата офшорна банка е международна финансова институция, специализирана в международни споразумения за заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро. Средствата са изплащаеми за период от 1 до максимум 30 години. лихвеният процент е 2,5% на година за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Отговори
0 0
Фил

Фил

29.08.2022 | 20:26

Той виновника е ясен ! Тоя дето е разрешил там да се строй ! А тои е Кметът на района Димитър Колев който трябваше с Тотев да е в затвора но Гешев спря делата срещу тях !

Отговори
5 0
Хахахах

Хахахах

29.08.2022 | 11:05

А, от комарите кой ще ги спаси?не се ли замислят или гледат къде си купуват жилища?Като няма кой да купи, няма и да се строи там.

Отговори
12 1
да се спре

да се спре

29.08.2022 | 10:18

Да се спре абсурдното строителство навред в града! Представяте ли си какво предстои в Кършияка, след реализиране на мегаломанските проекти на индийския бизнесмен и Пимк. / на територията на бившия захарен завод / Тежко им и горко на закупилите жилища в тези бъдещи небостъргачи.Първият проблем ще е шума от близката шекер махала. Вторият проблем ще е редовното обгазяване през нощта от същата махала. Горенето на гуми в тъмната част на деня е практика. Облака се носи точно над Захарна фабрика, Мараша, Филипово и към централната градска част. Пловдив няма необходимост от небостъргачи! До 4 -5 етажа е предостатъчно да се строи. Пуста тежка болест - алчност няма ли лек?

Отговори
19 0
Мишо

Мишо

29.08.2022 | 09:52

В Парк отдих и култура,нито има отдих нито култура

Отговори
23 0
хихо

хихо

29.08.2022 | 09:38

И какво излиза да премахнем мостове, жп линии, енергото ...понеже всеки вече решава и строи къщи по поляни, ниви, ябълки и бостани и чака да му е тихо...

Отговори
24 2
Батко

Батко

29.08.2022 | 09:38

Кой ги е карал да строят в парка там. Подстанцията е шумоизолирана от гората.

Отговори
22 1
Шут

Шут

29.08.2022 | 09:35

Коя институция е разрешила жилищно застрояване в близост до това съоражение. Пореден абсурд, а за липсата на шумомер в Инспектората е направо за смях.

Отговори
28 0
намръщенЪ

намръщенЪ

29.08.2022 | 11:43

Шут, съмнявам се, че ИНСТИТУЦИЯ е разрешила. РазрешиЛ(-а) е човек от институцията. Заради небрежност/некадърност или защото е получил(-а) награда в пликче

Отговори
8 0
Ани

Ани

29.08.2022 | 09:13

Да се поставят шумоизолираши прегради и отчасти ще бъде решен проблема.

Отговори
15 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?