1553

Квартал „Христо Смирненски“ стана строителна площадка

Строителна площадка наподобява  квартал „Христо Смирненски“ в района около УМБАЛ „Каспела“. Преди две години започна изграждането на автомобилния подлез „Модър - Царевец“, който ще свърже директно районите „Западен“ и „Южен“, а през миналата година стартира реконструкцията на бул. „Хаджи Димитър“. За разширение се подготвя и ул. „Царевец“, чийто хлътнал паваж отдавна къса нервите на шофьорите. 

Строителните работи ни създават големи неудобства. Един ден ще се радваме на по-добра пътна инфраструктура, но с пълно основание ни се иска ремонтите да вървят по-бързо, коментират местните жители. 

Пробивът под жп линията трябва да бъде завършен до края на тази година според договора, подписан между Община Пловдив и фирма „Драгиев и ко“. Конструкцията, шлицовите стени и подходите от двете страни на железния път са построени, а на ул. „Модър“ покрай Транспортна болница  е изградено второ платно с велоалея.

Подлезът е проектиран с асансьори, пешеходни тротоари, осветление. Предвижда се по този маршрут да бъде пуснат и градският транспорт. Пътната връзка е очаквана отдавна от пловдивчани, защото ще спестява обикалянето по бул. "Христо Ботев" от "Кючук Париж" към "Смирненски" и изнервящия престой в задръстванията. 

 

Ръцете на строителите обаче са вързани и те са принудени да работят в намален състав, докато по проекта на ВиК не се прокара обходен колектор  между Коматевско и Пешерско шосе под жп линията. Едва тогава ще имат възможност да довършат подлеза.

По Южния обходен колектор в момента се работи в първия участък на ул. „Модър“ до Транспортна болница. Темповете са много бавни, защото се полагат огромни тръби със сечение 2,5 метра. Не е изключено пусковият срок за пробива да се удължи заради колектора.

На южното платно на бул. „Хаджи Димитър“ е положен основен пласт от новата настилка - биндер. Изпълнителите от фирма „София Асфалт“ обещават, че през април - май ремонтът на целия булевард ще бъде изцяло завършен. Те имат ангажимент и за благоустрояването на алеята между двете платна.

За разширението на ул. „Царевец“ от бул. „Хаджи Димитър“ до бул. „Свобода“ с още едно платно тепърва ще се подписва договор. Обществената поръчка се възлага на инженеринг, което означава, че избраната на търга фирма трябва най-напред да изготви проект и да го съгласува.  Реално строителството може да стартира през лятото. 

 

Бившата Гарнизонна фурна се превръща в парк

Парк с поливна система, алеи, детска площадка, фитнес, пейки, видеокамери и много зеленина  започна да се изгражда наскоро на мястото на бившата Гарнизонна фурна. Инвестиционният технически проект е изготвен от администрацията на район „Западен“, в кметството са проведени и процедурите за избор на изпълнител на обществената поръчка.  

Дълга и мъчителна сага предшестваше старта на проекта за зелената площ до жилищния комплекс на Пещерско шосе и бул. „Копривщица“.  Група интелектуалци настояваха в порутените сгради, бивша собственост на МО, да се разкрие артцентър. Живеещите в квартала искаха парк и места за паркиране, това беше и становището на местната власт, което, в крайна сметка, надделя.  Паркът се изгражда със средства, предоставени на района от Община Пловдив.

През миналата година „Западен“ разполагаше с 1,3 млн. лева за ремонти и благоустрояване, от които успя да усвои 945 000 лева. Надеждата на кмета Димитър Колев през 2023-та, която е и предизборна, да инвестира в кварталите 1,7 милиона.

Сред обектите, реализирани от районната администрация през 2022 г., са детскаплощадка в междублоковото пространство на ул. „Ген. Колев“ и „Копривщица“, ремонт на ул. „Елена“ в участъка от ул. „Западна“ до „Елин Пелин“, асфалтиране на пешеходната алея на бул. „Свобода“, осветление. 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 3 оценки
3.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
Вот

Вот

14.02.2023 | 09:24

И да мрънка те няма да стане по-бързо. Когато политиката диктува така ще е. По-добре свиквайте,все по-трудно ще става.

Отговори
2 0
б б

б б

13.02.2023 | 15:26

АХ ТОЗИ КВАРТАЛ, АХ ТОЗИ КМЕТ, АХ ТЕЗИ ТРОТОАРИ!

Отговори
4 1
Dо gggg

Dо gggg

13.02.2023 | 15:23

Колев е абсолютен оли....н.

Отговори
4 1
112

112

13.02.2023 | 15:28

ТО ПА ЗИКО ГА БЕШЕ, КВО СЕ НАПРАВИ?

Отговори
6 1
112

112

13.02.2023 | 15:28

ТО ПА ЗИКО ГА БЕШЕ, КВО СЕ НАПРАВИ?

Отговори
3 1
GGGG

GGGG

14.02.2023 | 09:15

виновни сме ние че гласуваме за него

Отговори
2 0
Desa

Desa

13.02.2023 | 15:19

Квартал „Христо Смирненски“ винаги е бил заложник на неприемливи трактовки ......... 20 години се газеше в кал, за да се изгради Ком. възел и ... накрая, ако трябва да се пибереш от Кючука за Квартал „Христо Смирненски“ , ще обикаляш почти до гарата!!!

Отговори
6 1
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

13.02.2023 | 15:11

Значи вместо изцяло да премахнат ж.п. линията, те ще я заздравяват за векове. Да види поколението какви простаци са ни управлявали. А най-простото нещо беше да се направят три подлеза, както има такъв до р. Марица. Но не! Ще усвоавот 373 милиончета за тоя дето клати гората. Ж.н. линията няма място в града. Както и "околовръстното", минаващо през кв "Тракия". Но тия празни гаванки нямат представа какво е нужно на града и на пловдивчани. А и изобщо не ги интересува нещо друго, освен възможността за "усвояване".

Отговори
6 1
Диди

Диди

13.02.2023 | 14:42

Браво на НКЖИ целия Южен съсипаха. Някой питал ли е пловдивчани дали искат БДЖ да минава през града и по цяла нощ да вървят товарни влакове с цистерни с опасни химикали.

Отговори
8 1
ГЮРО

ГЮРО

13.02.2023 | 12:40

Я по-добре заебете всичко и започнете "градската железница". Там има цели 300 милки за "усвояване". Ще си ги цоцате поне 5 годинки.

Отговори
14 1
ГЮРО

ГЮРО

13.02.2023 | 12:37

Две години правят подлез? Захапват и не пускат друг да работи. Така се лигавиха и с бул. Руски. Колекторът марсианците ли трябваше да го построят? Тъъпи безмозъчни крадци, които на две магарета сено не могат да разделят. Някакво разумно планиране във времето? Някакво планиране на транспортните потоци? Няма такива работи. Но за кражби са първи.

Отговори
10 2
...

...

13.02.2023 | 11:48

400 метра асфалт - половин година!

Отговори
14 3
Внимание внимание

Внимание внимание

13.02.2023 | 10:44

На кметските избори отново си стойте в къщи

Отговори
17 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?