Следвайте ни

Квартал "Гладно поле" не иска казармите, настоява за парк - най-големия в Пловдив

viber icon

Жителите на  „Гладно поле” не искат да има казарми и настояват в квартала да се обособят паркове и културно – образователен център. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на новия Общ устройствен план за район „Източен”, проведено днес в Общинския съвет от главния архитект на Пловдив  Димитър Ахрянов и зам.-кмета арх. Невена Балчева. В дискусията активно се включи и кметът на района Иван Стоянов.

Ивайло Спасов предложи  от името на живеещите в комплекса до мол „Плаза”  незастроените  имоти  на ул. „Радко Димитриев” 2 и 4  да бъдат отредени  за озеленяване  за  широко обществено ползване и  реализиране на парк, разделен  с улица.  Общата площ на терените,  които сега са обрасли с храсти и дървета, е около 30 дка.

В близост няма парк,  тези имоти се намират извън огражденията на военното поделение,  от десетилетия  са превърнати в сметища и са се самозалесили, мотивира се Спасов. А защо в кв. „Гладно поле” да не се построи Дом на пловдивската опера – има достатъчно място и ще е удобно за паркиране, даде още една идея Ивайло Спасов.

Улицата е крайно необходима за обслужването на квартала. Под поземления имот, през който  тя би трябвало да мине, е изградена  канализация. „Чрез тази улица ще се осигури продължението на ул. „Георги Странски“, като се направи връзка с бул. „Санкт Петербург“, за да се изтегли движението от натоварените улици „Архимандрит Евтимий“ (пред МОЛ “Пловдив Плаза”) и ул. „Недко Каблешков“ (между магазините “Метро” и “Технополис”). Възможностите за осигуряване на паркоместа по продължението на ул. “Георги Странски” и новата улица, ще допринесат за осигуряване на ред в паркирането в района и увеличаване интереса към създадения парк, ако бъде реализирано предложението”, убеден е Ивайло Спасов.

Идеята е добра, но за терена, който е държавна собственост,  претендират военните. В Община Пловдив е внесено предложение от Министерството на отбраната за строителство,  каза арх. Димитър Ахрянов. Военните искали да строят жилищни блокове.

Районният кмет Иван Стоянов обаче  застана твърдо на страната на живеещите в квартала. Той предлага в  новия ОУП в „Гладно поле”  да се отредят 331 дка за озеленяване, като се надява, че един ден МО ще се откаже от казармите, тъй като част от тях вече са затворени.   

Навремето военното поделение се намираше в края на града, а сега „Гладно поле” е с функции на жилищен квартал, който се намира почти в широкия център и никак не е редно казармите да бъдат разположени в населеното място, а не извън него, коментира Стоянов.   

Преди шест – седем години от Община Пловдив беше изпратено искане до Министерството на отбраната за предоставяне на 68 дка от военните терени. До този момент  няма информация общината да е получила и един квадрат.

Александър Николов, собственик на имот,  поиска администрацията и проектантите от „Булплан” да потърсят възможност за изместване на заложения в ОУП път до  източната част на жп линията . „Вече 40 години това трасе се залага в градските планове, като минава през моя и на съседите имоти. Нито ни отчуждават, нито можем да строим , за продажба да не говорим – абсурд. Преместете пътя  по-близо до жп линията, за да не се налага само да плащаме данъците , без да имаме полза от собствеността”, призова Николов.

„Входирайте това искане, за да го разгледаме”, посъветва арх. Ахрянов. Той увери, че всички предложения и мнения ще бъдат обсъдени, преди да се изготви окончателния проект на Общ устройствен план.

Снимки Наташа Манева

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Гладно поле

Гладно поле

28.10.2020 | 16:09

Да се построи детска градина и около нея да се оформи парково пространство ! Може да се помисли и за опера !

Отговори
1 1
Пичага

Пичага

28.10.2020 | 14:46

Какъв парк искат ? Парк лаута е на една крачка ...!

Отговори
4 0
Да  наистина

Да наистина

28.10.2020 | 17:09

Много нагъсто се искат паркове. Не е лошо но тежест трябва да се даде на озеленяването и подръжка на междублоковите пространства а не да се чака импровизираното им подържане от живущите в блоковете.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?