3906

Култов кинофестивал „Археофилм“ влиза в Пловдив

Документалният филм „Древноримският Пловдив“ на Мирослав Стамов привлече вниманието към града на тепетата

 

Пловдив влиза в кръга на международните филмови фестивали, към които принадлежи флорентинския „Археофилм“. Това съобщи Джудита Прунети, директор на „Археофилм“, фестивалът, който всяка година показва филми от цял свят на тема археология, изкуство и околна среда. Дамата дойде специално от Италия за българската премиера на лентата „Древноримският Пловдив“. 

Документалният филм, който покори Флоренция, събра елита на Пловдив този уикенд в Епископската базилика на Филипопол. Сред знатните гости на събитието бе и красивата Анна Мария Гюзелева – актриса, журналист, поетеса и продуцент на филми. Дамата, която неуморно популяризира българската култура зад граница долетя от Рим, за да подкрепи новата филмова продукция. 

„Древноримският Пловдив“ е създаден от частната българско-италианска фондация „Рим“ на Мирослав Стамов, който е продуцент на лентата. Днес пловдивчанинът създава мостове между две култури - българската и италианската, и разпространява техните ценни артефакти. С неговия филм България участва за първи път на фестивала „Археофилм“ 2024, който се проведе от 6 до 10 март и на него бяха показани 88 конкурсни заглавия. Лентата, която улавя Пловдив в неговото минало и настояще, проследява следите от пет цивилизации, белязали миналото на един от най-старите градове в Европа и света. Лентата ни връща осем хилядолетия назад във времето. Акцентът обаче е римският период I-V век, който започва през 46 година, когато провинция Тракия става част от Римската империя. Режисьор на филма „Древноримският Пловдив“ е Борис Славчев, който живее и работи в Рим, а оператор е Симеон Михайлов, който работи за Warner Brothers в Лос Анджелис. Заснемат филма само за една седмица в Пловдив. Премиерата му е през октомври 2023 г. в Българското посолство в Рим. Припомняме, че лентата получи специален приз от „Археофилм“ – форума, който се организира от Archeologia Viva (Giunti Editore). 

„Първата възможност да познавам вашия прекрасен град бе именно по време на фестивала „Археофилм“ т.г. във Флоренция – подчерта Джудита Прунети. „Това стана благодарение на г-н Мирослав Стамов и на режисьора Борис Славчев, който твори в Рим, Италия. След като видяхме филма на двамата българи решихме, че Пловдив също трябва да бъде домакин на флорентинския фестивал. Така, че днес ви съобщаваме официално за влизането на „Археофилм“ в Пловдив. Това е един много важен фестивал, който ще направи така че Пловдив да влезе в рамките на тази организация на градове и фестивали, които показват нашата обща история. В момента уточняваме и локацията на фестивала под тепетата“, допълни Прунети. 

„Поздравявам екипът на филма за успеха. Чудесна е инициативата такъв филмов фестивал, като „Археофилм“ да се провежда в бъдеще именно в Пловдив, но градът ни го заслужава! – каза пред гостите и проф. Елена Кантарева-Дечева, директор на ОИ „Старинен Пловдив“.  

„Идеята е „Археофилм“ да се провежда в Града на тепетата всяка година и така да даде арена на филми, снимани по целия свят. Темата остава неизменна и тя е археология, изкуство и околна среда“, уточни бизнесменът Мирослав Стамов. Неговата фондация „Рим“, ще бъде главен организатор на събитието. 

 

Джудита Прунети: Възхитени сме от красотата на Пловдив, още търсим точната локация за фестивала

„Археофилм“  във Флорнеция е много тясно свързан с „Archeologia Viva“ („Жива археология“) – първото голямо италианско археологическо списание, основано през 1982 г. от Пиеро Прунети. Списанието обхваща теми от праисторията до модерната епоха, преминавайки през различните култури на планетата, с особено внимание към цивилизациите на Средиземноморието.

Наследничката на фамилията Джудита Прунети обясни, че именно престижното списание стои зад флорентинския кино фестивал „Археофилм“, който се провежда от шест години насам. „Всяка година във Флоренция избираме филми от цял свят на теми, свързани с древната и съвременна археология. След това тези филми се показват и от други градове и фестивали по света и започват да им гостуват. Сега, благодарение на това, че избрахме един български филм – „Древноримския Пловдив“ – решихме да увеличим броя на нашите партньори и да привлечем града ви. Пловдив ни хареса, до такава степен сме възхитени от красотата му, че не знаем къде точно да бъде локацията на бъдещия кино фестивал. Направихме първия оглед на местата. Очакванията ни са и Пловдив, също како Флоренция, да привлече разнородна публика – от обикновени граждани и техните фамилии до кино фенове и специалисти в областта“, каза пред „Марица“ Джудита Прунети. 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?