1553

Кукленско шосе стана на решето

Строителите искат допълнително близо 1 млн. лева, в Община Пловдив подготвят анекс към договора за обществена поръчка

Асфалтовата настилка на Кукленско шосе, което всеки ден поема огромен трафик от Родопската яка и район "Южен",  е осеяна с дупки в няколко участъка, където все още не е направен ремонт. Шофьорите  негодуват, че плащат данъци, а си трошат колите из ямите.

Средствата за рехабилитацията на ключовата входно-изходна артерия са осигурени в бюджета на Община Пловдив, а още преди четири години е избран изпълнител - фирма „Европейски пътища”.

Обществената поръчка е на стойност 6 млн. лева, като освен ремонт на пътната настилка строителите трябва да направят и велоалея, споделена с пешеходци. До този момент обаче са ремонтирани само три участъка на целия път.

 „Надявам се строително-монтажните работи да започнат в най-близко време, като преди това трябва да се подпише анекс”, обясни за „Марица” зам.-кметът Пламен Райчев.

„Имаме готовност да започнем ремонта, но след индексация на  поръчката, тъй като офертата беше внесена през 2018 г. и с инфлацията цените драстично се промениха. Всичко зависи от Община Пловдив, чакаме анекса”, каза инж. Гинка Маринова, директор по строителството в „Европейски пътища”.

Във фирмата се надяват да получат допълнително близо един милион лева към договора. Увеличението на първоначално договорената цена на поръчката в размер до 20% беше гласувано на сесия на Общинския съвет с условието, че точният размер на индексацията ще се изчисли, след като се приеме Методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка при инфлация.

Тя е обнародвана в Държавен вестник на 30 септември и тепърва ще се правят сметки.  Индексирани ще бъдат оферти, подадени преди 31 декември 2020 г. При определяне на новата цена се прилага коефициент на тежест на строителните материали. При строителство на пътища той е 55%. Цената се изчислява по формула, записана в Методиката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Гюро

Гюро

20.10.2022 | 09:05

Анекс на анекса ремонт на ремонта. Видими резултати и така до края на мандата

Отговори
8 3
Дим

Дим

20.10.2022 | 08:56

Защо Кукленско не се направи както е предвидено да се разшери с 8метра в източна посока.С подмяна на ВиК и обратни канализаци да може да поеме трафика без задръствания.

Отговори
6 0
Сложихме ред в хаоса!

Сложихме ред в хаоса!

20.10.2022 | 08:47

А сега чакаме и бензинът да стане лев и осемдесет!

Отговори
10 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?